Terveiset täältä tulevasta hätätilakaupungista. Aloite on jo jätetty. Kyse on tottakai maailmalta levinneestä ilmastohätätilasta jollaisia eri kaupungit ja maakunnat ovat mahtipontisesti julistaneet. Kyse on symbolisesta eleestä joka Tampereen kohdalla tarkoittaa tietenkin että sen varjolla voi korottaa pysäköintimaksuja tai miettiä omakotiasujille jotain uutta kivaa lisämaksua. Vaikka jo siitä että ulos astuessaan hengittävät hiilidioksidia ulos. Hengitysverohan on aina ollut politiikkojen märkä uni. Uloshengitys euron, huokaus kymppi.


Minä vaan mietin tämän hätätilan keskellä että koska se ilmastonmuutos oikein on tarkoitus alkaa? Sen piti alkaa jo ainakin vuosikymmen aiemmin muttei mitään ole näkynyt. Ilmaston piti lämmetä oikein urakalla muttei ainakaan tähän päivään ole mitään tapahtunut. Mittarit ovat ja pysyvät samoissa lukemissa vuodesta toiseen. Ei ole napajäätkään sulaneet, jääkarhut kuolleet sukupuuttoon tai merenpinta kohonnut. Eikä sen myötä nuo tyynenmeren atollitkaan ole vielä vajonneet pinnan alle.

manse1
Tampereen hätätilakaupungissa pakokauhu on jo alkanut. Nysset yrittävät viedä väestöä turvaan maakuntiin mutta liikenne on jo tukkeutunut ja ryöstely alkanut. Kansalliskaarti tekee voitavansa mutta ilmastonmuutos etenee vääjäämättä.

Mutta nykyisin ei sanota että ilmasto lämpenee vaan se muuttuu. Millä tavoin se muuttuu? Mitään näkymääkään ei ole, että se olisi muuttunut suuntaansa poislukien luonnolliset syklit minimista kohti maksimia. Enkä ole vielä nähnyt sitäkään että sään ääri-ilmiöt lisääntyisivät. Kyllä ne hirmupakkaset, tai lumettomat talvet, maailmalla tapahtuvat rankkasateista juontuvat mutavyöryt, metsäpalot, elokuiset tornadot ym esiintyy ihan samanlaisella voimalla kuin ne ovat aina esiintyneet. Ei enempää eikä vähempää.

Sitten on se hiilidioksidin raju nousu. Sehän on kasvihuonekaasu jota on vaikea mitata koska ainoa joka sen määrän voi kertoa ovat nuo arktiset jäätiköt tuolla Grönlannissa jotka on maantieteellisistä syistään eivät siitä voi paljoa kertoa. Sen voi toki päätellä epäsuorasti. Mitä enemmän on hiilidioksidia ilmakehässä sen runsaammin planeetta vihertää. Arvioiden mukaan ceeookakkosta on nyt vähemmän maapallolla kuin mitä sen keskivertoesiintyminen on, joten määrän kasvu viittaa enemmän planeetan kykyyn korjata mekanismejaan.
 
manse2
Hämeenkatu on nykyisin lohduton paikka eikä kukaan puhu enää ratikkatyömaista. Tätä se ilmastonmuutos teettää.

Olen aina ihmetellyt mistä se hiilidioksidi ylipäätään on tullut moiseksi myrkyksi. Sehän on elämälle välttämätön kaasu, jonka ansiosta kasvimaailma elää. Mitä enemmän sitä on, sitä nopeammin kasvit kasvavat, koska niillä on ravintoa, ja sitä enemmän myös siementävät. Planeetta vihertää. Kun sitten kasvusto on tuuhea, sen enemmän alkaa tulla hyönteisiä ja kasvinsyöjiä ja niiden perässä lihansyöjiä. Näin tämä habitaatti toimii. Gaia toimii näin. Mitä enemmän hiilidioksidia vapautuu, sen isommaksi ilmakehäkin muuttuu.

Jostain syyystä me ihmiset ollaan ihan eri mieltä. Meistä on kiva kolkko planeetta jossa kasvit ovat kitukasvuisia, eläinkanta sukupuuton partaalla ja aavikoituminen laajaa, kun ei ole kasveja puskemassa niitä täyteen. Olihan saharakin savannia vielä kuutisen tuhatta vuotta sitten kunnes ilmeisesti hiilidioksidin määrä alkoi laskea, ja kasvusto joutui haukkomaan henkeään ja tukehtui niille sijoilleen ja savannin korvasi hiekka.

manse3
Valtuusto on kokoontunut säätytalolle antamaan ilmastohätätilajulistuksen. Hiilidioksidi on jo syövyttänyt seinät. taustalla palaa pyynikki ilmastonlämpenemisen seurauksena, sillä keskilämpötila tampereella on jo 140 astetta eikä loppua näy. Pyhäjärvi on jo kuivunut joten mistäs nyt vettä?

Nyt joku sanoo että entäs sitten se saastuminen? Se on paha juttu se. Ongelmana vaan että ne resurssit jotka pannaan ilmastonmuutokseen, tuntuvat olevan pois vaikkapa merien muoviintumisesta. Siellä se tyynenmeren muovipyörre porskuttaa vanhaan tapaan kun kaikki on huolissaan ilmastosta, joka tuntuu olevan pelkkää politiikkojen haihattelua jonka varjolla ajetaan energiapoliittisia intressejä.

Mitä tähän nyt sanoisi? Joka sukupolvella näkyy olevan omat hullutuksensa. Vaikka aika kulkee, ihmiskunta on ja pysyy samanlaisena. Mitenkähän nuo tulevat sukupolvet näkevät tämän aikakauden? Nauravat vissiin.

Jukkis