Nyt tehdään sitten historiaa kun koetaan maamme ensimmäinen poikkeustila sitten vuoden 1944. Ajattelin vielä kerran kertoilla aatoksiani siitä, miten koen tämän nk kiinalaisena juttuna. Sillä Kiinasta ei näemmä tullut vain itse influenssaa, vaan myös tomerat keinovalikoimat sen toppaamiseksi ja jollain ovelalla tavalla... en tiedä miten ... myös kiinalainen yhteiskuntamalli, joka istutettiin Eurooppaan kertaheitolla.


Asiat ovat edenneet omassa järjestyksessään ja yksilön on ollut vaikea pitää päänsä kylmänä, kun sellainen joukkokäyttäytyminen alkaa. Kun joku jakaa kuvan tavaratalon typötyhjästä vessapaperi-osastosta, se käynnistää maailmanlaajuisen vessapaperihamstrauksen. En tiedä miksi, siksikö että kun muutkin ja kai sitä itsekukin pelkää jäävänsä ilman toilettipaperia? Sama asia se tuntui ohjailevan makaroonipussinkin kahmisista. Ihmiset nyt vaan käyttäytyy näin.

karanteeni
Sitä on palattu reissusta ulkomailta ja nyt sitten karanteenileiri odottaa.


Sinänsä tämä ei sittenkään ole sellainen maailmanloppu kuin kuvittelisi. Koronavirus tulee tappamaan - lähinnä huonokuntoisia vanhuksia - saman verran kuin kausiflunssakin. Suomessa tämä tarkoittaa n. 500-2000 ihmisen kuolemaa, koska normiflunssakin tekee saman. Tätä ei voi pysäyttää eikä estää, mutta taudinkulkua voi toki porrastaa hidastavilla menetelmillä. Lopputulos on kumminkin sama. Eikä se ehkä niin taloudellinen romahdus ole, koska hallitus keksi irrottaa viitisen miljardia mammuttimaisesta eläkekassastaan, ja jossain kohtaa joutuu varmaan irrottamaan toisenkin mokoman. Mitä itse koronaan tulee, jälkeenpäin huomaamme ettei mitään erikoista tapahtunut. Loppu hyvin, kaikki hyvin.

kauppa
Mummu ettii turhaan Prismasta makaronipussia. Henkilökunta on jo soittanut poliisille että täällä liikuskelee karanteenivanhus luvattomasti.


Nyt kaikki sitten hehkuttaa Sanna Marinia kun viimein ryhtyi jämeriin toimiin jota ihmiset odotti viikonlopun ajan. Ihmiset jotka oma-aloitteisesti alkoivat siirtymävaiheen jo perjantaina, ihmettelivät miksei hallitus tee mitään. Ei ehkä avautunut että tauti tulee tänne pohjolan perukoille jälkijunassa, joten etukäteen ei ole mitään mieltä ryhtyä suuriin toimiin. Nyt on sitten ryhdytty ja ainakaan omalla kohdallani poikkeuslaki ei vaikuta mitenkään. Pääsiäisyön messu nyt jää kokematta ja yhdet hautajaiset joudun ohittamaan, mikä on sinänsä harmi kun kerran kaapissa on kallishintainen puku, jota pääsee muutenkin harvoin käyttämään.

Kuten aiemmin sanoin, Kiina on kommunistinen diktatuuri ja nyt meillä on etuoikeus kokeilla sellaisessa olemista ainakin kuukauden ajan. Vaikka tässä sarkastinen olenkin, ymmärrän toki keinovalikoiman noin pandemian kannalta, mutta näen siinä myös poliittisia ambitioita.

jono
Huhu on kiertänyt ympäri kaupungin. Vessapaperia myynnissä. Joka asiakkaalle viisi palaa - kupongilla 

Kunnon kommunistihallintoon ei niin vaan matkusteta. kaikkein vähiten sieltä matkustetaan pois. Väärinajattelijoita sullotaan kotiaresteihin, kun kaikkia nyt kumminkaan voi viskoa uudelleenkoulutusleireille. Se on selvää että kokoontumisvapautta ei ole ollenkaan, ja mihin vaan jengi koettaa koolle, uskonnollisista tai poliittisista syistään, kiinalaispoliisin pamppu viuhuu. Ei tämä meitin poikkeustila tästä sanottavasti eroa. Ainoa vaan että me saamme tätä elämyksellisesti kokea kuukauden ajan, kun tuolla Kiinassa tämä on ihan arkinen tapa elää.

Yksi yhtymkohta on myös kriisityöntekijöiden lasten oikeus kouluun ja päivähoitoon kun se vähemmän tärkeiltä on kielletty. Kiinassa (ja neuvostoliitossa) näitä sanottiin iskurityöläisiksi. Iskurityöläinen oli valtiolle tärkeä työntekijä jolla oli luonnollisesti myös pieniä etuoikeuksia. Ero kulkee vain siinä, että meillä ei tämän kokeilun takia tarvitse sentään puolueen jäsenkirjaa omistaa. Yhteenvetona voi kumminkin sanoa, että poikkeuslaki ei eroa sanottavasti Kiinan kommunistisesta hallintotavasta.

komsomol
Iskurityöläisten eli kriisityöntekijöiden mukulat ovat saaneet etuoikeuden käydä koulua. Lapionkaivajien katras - sitä saa mummo opettaa kotona.

Ja jotenkin nuo kiinalaiset tekivät sen. He saivat euroopan kansat liittymään kommunistiseen hallintotapaan yksinkertaisen influenssan avulla. Jotenkin se vain kävi vaivihkaa ja itsestäänselvästi. Tietyissä kansanjoukoissa tästä on syntynyt kovaakin riemua. Sanoin tietyissä kansanjoukoissa, en sanonut esim persujen kannattajakunnassa. Sanoisin että tämä tietty kansanryhmä koostuu ytimeltään niin ääriaineksesta, että mieluuusti näkisivät jonkinlaisen äärioikeistolaisen valtakoneiston meitä paimentavan, ja ovat ilmeisen tyytyväisiä kommunismista, koska sehän ei yksilöturvan kannalta eroa mitenkään natsistisesta utopiasta. Samat univormut, mustat kumipamput ja aseistetut rajavartijat niissä on molemmissa.

Juu, ei saisi politikoida ja on sanottava, että eihän tässä persuilla ole osaa eikä arpaa, joten mitä nyt syyttelen. Kummastuttaa vain tuo suoranainen riemu eristys, karanteeni, matkustuskielto ja kokoontumiskiellon takia. Hurraa -huutoja kuuluu lisääkin kun pohditaan yleisillä paikoilla notkumisen kieltämistä, nuorten kotiintuloaikojen puolesta ja onpa esitetty sitäkin, että sisäinen matkustus maakunnasta toiseen voidaan kieltää. Poikkeustila on tietenkin mitä se sanookin, ja pandemian takia olemme nyt kaikki oman alueemme vankeja, tahdomme tai emme, mutten sitä silti näe kannattamisen arvoiseksi. Ehkä tämä nyt vaan on sellainen yhteiskuntamalli josta monet ovat haaveilleet, erityisesti nämä `rajat kiinni´ -tyypit. Toki on tunnustettava että vasemmistopiireissäkin on ollut tiettyä värinää, kun tästä on povattu kuoliniskua globalisaatiolle. Valitettavasti se on raha mikä liikkuu rajojen yli siinä talousjärjestelmässä, eikä ihmiset.

Mutta näin mennään. Vaikka omaan elämääni tämä ei vaikuta kuin korkeintaan niin, ettei tarvi kassajonoissa hengata mummolauman takia, niin ehkä käytän tilaisuutta hyväkseni ja koetan itseäni kehittää johonkin suuntaan.

Jukkis