Tuossa on ollut itärajan takana kovaa kohinaa suomalaisten keskitysleireistä. Niille jutuille on tällä puolen lähinnä puisteltu päätä kun jutut on menneet zyklon b -osastolle. Mutta jotta ei menisi yksinomaan venäläisille nauramiseksi tämä homma, voidaan asiaa katsastaa myös suomalaisesta vinkkelistä ja todeta että on ne omat hurmahenkensä tälläkin puolen aitaa.


Iltasanomissa oli juttua kuinka oli tehty elokuva lapsista suomalaisessa keskitysleirissä sotavuosina. Joku neropatti sitten keksi näistä lavasteista rakentaa teemapuiston jonne voitaisiin kiikuttaa koululaisia katsomaan ilkeiden suhnien tekemiä rikoksia. Jengi tosin ihmetteli miksi tehdä leikkileiri kun karjalassa on jäänteitä ihan oikeistakin leireistä, ja toisekseen se sijoitettiin paikkaan jonne menee perinteinen karjalaistie eli bussi vähintään menettää jousensa matkalla sinne ja takaisin. Puhumattakaan millaista närää koko idea herättääkään suomen puolella. Noh, onneksi juttu on ratkeamassa itsestään kun perivenäläiseen tapaan lavastepuut on varastettu sauna- ja rakennuspuiksi eikä niitä löydy mistään. Ilmainen kelpaa aina.

Tämä varmaan osaltaan liittyy aiempaan uutisointiin suomalaisten tuhoamisleiristä jossa on kaasutettu väkeä ja haudattu elävältä joukkohautoihin aitoon bergen-belsenin tyyliin. Ei näitä juttuja voi oikein kun ihmetellä.

zyklon b
Siinä on sitä itteensä; Zyklon-Beetä. Näitä purkkeja löytää joskus suomestakin ja ne saavat heti mielikuvituksen laukkaamaan. Todellisuudessa niitä käytettiin korsuissa hävittämään luteet sun muut syöpäläiset. Tälläinen purkki vain savuttamaan korsun pöydälle kahdeksaksi tunniksi ja ovi säppiin niin olivat torakat ja luteet kuolleet.

Ei sillä, että historiamme aivan vitivalkoinen olisi. Pahoja leirejä todellakin oli, tosin sisäsuomen puolella ja nyt puhutaan siis sotavankileireistä. Kesällä 1941 suomalaiset saivat vähän liikaakin vankeja ja niiden ruokkiminen kävi työstä, varsinkin kun päällä oli armoton nälkävuosi ja vähän kaikilla kurni mahat. Venäläisvankien syöttäminen ensimmäisinä ei tullut kenellekään mieleenkään. Käytännössä vangit näännytettiin nälällä ja raskaalla työllä ja lavantauti hoiti loput. Leirien ongelma oli että ne olivat suojeluskuntien harteilla ja heillä tuntui olevan asiaan jotenkin sadistinen ote koska olosuhteet jatkuivat vielä halki vuoden 1942. Ei tämä onneksi kaikkia venäläisiä koskenut. Monet olivat renkeinä lähistön maataloissa jossa söivät paksusti ja yleensä pistivät vielä talon tyttärenkin paksuksi. Yhtä kaikki, sodan jälkeen isä aurinkoinen pisti ne kaikki pettureina siperiaan vielä kymmeneksi vuodeksi.

On toki mainittava että välittömästi Stalingradin jälkeen leirien olosuhteet paranivat. Aavistettiin että voidaan joutua vastaamaan mitä on tullut leireillä tehtyä. Armeija ottikin ne hoteisiinsa suojeluskunnilta ja niiden ruokailanne muuttui armeijan annoksiksi. Valvontakomissio luonnollisesti järjesti asiat niin, että monet leirien komendantit pääsivät sittemmin Kakolaan sotasyyllisyysoikeudenkäyntien jälkeen. Näitä asioita ei ole suomessakaan sanottavasti haluttu pöyhiä.

Mutta suomalaisten ei silti ole syytä tyytyväisyyteen, että eivät retkahda moiseen pseudohistoriaan. Kyllä meilläkin on samanlainen suhde saksalaisten vankileireihin lapissa. Niihin on liitetty teemoja niinikään zyklon-b -jutuista ja oli kai se kotimainen elokuvakin, jossa hääräs joku saksalainen SS-lääkäri ihmiskokeineen kaikkineen. Toimittajat saavat aina otsikoita näistä vankileirien saaristoista lapissa, sillä leirejähän niissä riittää.

kaamanen

Kahden sotavankileirin jäännöksiin olen törmännyt. Ekalla kerralla nuorena intissä kuin vietin viikon kaksi kemijärven sarriojärvellä. Toisen edelliskesänä kaamasesta josta oheinen kuva. Ihmettelin tällä vanhalla lentoknetällä nähtyjä amerikkalaisia lihasäilykepurkkeja mutta nyt tiedän että ne ovat puna-armeijan jäämistöä joka tämän ensimmäisenä valtasi ja jäi sinne odottelemaan suomalaisia jotta voivat luovuttaa sen. Oliko se sitten juuri Kaamasen sotavankileiri jonne partisaanit tekivät yllätysiskun, kukisitivat vartijat ja huoltomiehet ja aseistivat vangit. Pahaksi onnekseen juuri silloin ohi oli marssimassa SS-komppania joka palautti tilanteen välittömästi.

Käytännössä asia oli niin että jokaisen huoltovarikon ja lentokentän liepeillä oli aina sotavankileiri josta muodostettiin työkomppanioita. Saksalaiset käyttivät auliisti takaportaissaan vankeja tienteossa, huoltovarikoiden lastaajina ja kiitoradan hoitajina. Todt -työyksiköt kun eivät millään olisi kyennyt pitämään näitä etappi- ja huoltoteitä juoksukunnossa. Ne olivat myös hyvin kaukana minkäänlaisista kuolemanleireistä. Saksalaiset kohtelivat vankejaan, koska he olivat arvokasta työvoimaa, hyvinkin säällisesti eli saksalaisittain kovassa kurissa mutta muuten asiallisesti.

Nämä zyklon -jutut liittyvät tietenkin laajempaan suomessa olleiden saksalaisten demonisointiin. Aiemmin on yritetty vaikka mitä. Pääsyytös koskee kai yleisesti Rovaniemen polttamista vaikka nykyisin tiedetään, että palo sai alkunsa syttyneestä tavaravaunusta jota saksalaiset itse yrittivät epätoivoisesti sammuttaa. Eikä lapinkansasta ole koskaan saatu revittyä kauhutarinoita. Pikemmin ovat olleet mielissään että saksalaiset ovat heitä suojelleet partisaaneilta kun se ei kuulunut suomalaissotilaiden prioriteettiin. Oli miten oli, nuorissa sukupolvissa niin venäjällä kuin suomessa on aina ollut dramatisointiin taipuvaista väkeä joka yrittää asiat muuttaa synkemmiksi mitä ne oikeasti olivat.

Jukkis
Gravatar
Suurkiitos
Kiitettävän asiallinen ja todella tarpeellinen juttu. Tunnet oikeasti toisen maailmansodan historian.
Gravatar
juppe
Mitä mä oon taas tällä viikolla oppinu kertauksen vuoks, niin hyvällä asiantuntijalla on joku epämääränen mielipide, mikä on erilainen kun muilla. Se kehittyy pelkästä mutusta hypoteesiks ja hypoteesista teoriaks ja lopulta se on totuus, mistä voi alkaa kinata muitten kanssa sillä asenteella, että kaikkien totuudet on saman arvosia. Yleenä ne onkin, mutta jos joku niistä on vähän parempi, niin se ei saa mitään etuja siitä, että alettais vertailla, että miten paljon mutua kenenkin totuudessa on mukana.

Musta surma on tällanen tosi hieno aihe, mistä pitää olla oma totuus, ja sen takia joku kymmenen vuotta vanha tutkimustulos on vielä niin tuore, ettei sitä oo mitenkään ehditty ottaa huomioon. Eihän siihen oo mitään tarvettakaan kun jokanen totuus on saman arvonen kun se suuri totuuksien massa, joka ei perustu paljon mihinkään.

Yli 90% ton linkistä löytyvän teorian kyhäämisestä oli pelkkää akateemisessa paskassa kahlaamista ja se näkyy sitten tekstissäkin.

https://bit.ly/3gzJ9AD

Gravatar
Juppe
Nää kansat on niin kovia valehteleen, että jos tietokirja käsittelee historiaa, niin jo kritiikit on sellasia, että tällasta tullu keksittyä tällä kertaa, ja sitten alkaa lukijoitten kommentointi, jossa on erittäin tärkeetä olla vaikuttamatta niin hölmöltä, että uskoo kirjan olevan totta. Sitä ei meinaan usein tapahdu.
Piilota kommentointilomake