On jollakin tavalla surkeaa että niinkin suurmiehemme kuin tutkimusmatkaaja Nordenskiöldin tärkeintä teoreemaa, ajatusta antiikin ajan maailmankartasta ei ole juurikaan koskaan suomalaisille esitelty. Edes äijän elämänkerta ei hiisku asiasta. "esitteli siinä sivussa ajatuksia joita nykytiedon puolesta ei pidetä uskottavina" mutta ei sitten mitään muuta. Kun ei tässä muutakaan niin esittelen tämän puolen tunnetusta suurmiehestämme joka varmaan arvostaisi elettäni.


Nordenskiöld on eräs tunnetuimpia suomalaisia joka kunnostautui arktisten alueiden tutkimusmatkaajana ja eteni aina koillisväylälle saakka. Sen lisäksi hän oli vanhojen karttakokoelmien kerääjä joka haali niitä huutokaupoista lähes ympäri maailman. Nykyisin kokoelmaa säilytetään Helsingissä ja on mittaamattoman arvokas. Niihin sisältyy aspekti joista ei ole hiiskuttu mutta joita "nortti" itse piti elämänsä tärkeimpänä huomiona.

kenguru
Australiassa saattoivat käydä muinaiset egyptiläiset vuoden 300 ad tienoilla ja heidän vaalimansa kartta-aineiston pohjalla sitä kävivät tutkimassa myös 1500-luvun portugalilaiset. Kuvassa portugalilaisten ikuistama kenguru .

Tutkiessaan näitä karttoja hän erotti niistä samankaltaisuuksia; mittasuhteita ja yksityiskohtia joka pani hänet ounastelemaan että ne kaikki ovat kopioitu yhdestä ja samasta alkukartasta. Nordenskiöld teoretisoi tämän alkukartan nimellä Normal Portolano ja epäili säilytetyn sitä antiikin vuosisatoina Aleksandrian suuressa kirjastossa. Täällä sijaitsi valtava lakanankokoinen alkukartta josta eri alueiden merenkävijät kävivät siitä kopsaamassa oman alueensa merialueen.

Mikäli tälläinen kartta on ollut olemassa, kutkuttava kysymys tietenkin kuuluu miten laajaa alaa se on kuvannut, ketkä sen ovat tehneet ja milloin se on tehty. Siitä tehdyt kopiot vaelsivat vuosisatojen ajan kädestä käteen ja tietenkin ne myös muuttuivat. Rantaviiva muuttuu, saaria syntyy ja katoaa, ja kokonaiskuva on aina hivenen erilainen. Uudemmat parannellut kartat korvasivat vanhat versiot. Silti oli olemassa myös näitä vanhoja versioita ja niiden geologian pohjalta Nordenskiöld arveli alkuperäisiksi tekijöiksi foinikialaisia jo vuodelta 3500 eaa. Välimeren kartoissa geologiset yksityiskohdat viittasivat tähän. Oli myös nähtävissä että karttatietoja oli korjattu ajanlaskun taitteen rantaviivan ja saariston mukaiseksi.

australia 1 kartta
Karttoja Australiasta, joka wirallisesti löydettiin joskus 1700-luvulla alkoi putkahdella jo 1500-luvulla, vanhimman ollessa jo 1400-luvun puolelta. Varsin tavallisesti niissä on kuvattu vain mantereen länsilaita.

Kaikki nämä kartathan putkahtivat kerralla 1500-luvulla julkisuuteen painokoneiden keksimisen myötä. Niistä tuli yleistä tietoa ja samalla se antaa osviittaa miten laajalti maapalloa on koluttu. Yllättäen ilmaantui 1400-luvulla tehtyjä karttoja joista oli nähtävissä Australia, etelänapamantereen täydellinen kartta ilmaantui 1500-luvun puolivälissä ja amerikan luoteisosista oli olemassa karttoja ennen kuin sinne saakka oli ehtinyt yksikään eurooppalainen tutkimusmatkaaja. Se vain on näin. Jollakin tavalla alkukartta on käsittänyt koko maapallon.

Kartoissa on sekin metka asia että sitä mukaa kun maaston topografia muuttui, karttoja ei päivitetty kuin tunnettujen merireittien osalta jossa nämä kartankorjaajat pääosin liikkuivat. Syrjäiset alueet jäivät korjaamatta ja niiden topografia nojasi edelleen niihin muotoihin jotka alkuperäisistä alkuperäiset kartantekijät olivat tehneet.

ptolemy map
Ptolemaioksen kartta esittelee itämeren vuodelta 6000 ?

Tässä nousee esiin erityisenä esimerkkinä Itämeren alue, jonne ei tuntunut kellään kartantekijällä olevan asiaa juurikaan ennen 1600-lukua. Ptolemaioksen kartta n. 150 ad. edustaa siis vanhinta karttakerrostumaa. Siitä on erotettavissa tiettyjä yksityiskohtia kuten Britannian kohdalla saaria joita nykyisin ei ole, uloke joka on rekunstroitavissa doggerlandiksi, Tanskan varsin erikoinen muoto, vesiyhteys halki Ruotsin ja Riianlahden puuttuminen. Kun nämä yksityiskohdat summaa, varsin aavemaisesti nämä muodot ovat kaikki olleet yhtäaikaa olemassa ancylusjärven ja litorinameren välisenä aikana eli karkeasti 6000-5500 eaa.

britain ptolemy
Ptolemaioksen Britanniaa esittävä kartta esittelee saaria ja niemimäisen ulokkeen jotka katosivat aaltojen alle viimeistään 5000 eaa.

Charles Hapgood joka aikanaan kiinnostui Nordenskiöldin teoriasta, vakuuttui jonkinlaisten muinaisten merikuninkaiden olemassaolosta holoseenin vuosituhansina. Alkuperäiset kartoittajat eivät siis olisikaan olleet foinikialaisia vaan heitä vanhempi ja tuntemattomaksi jäänyt merikuninkaiden aika? Jokin porukka joka on purjehtinut ympäri pallon, ja kartoittanut sen joka sopen. Onhan väite tuhti ja nykypäivä onkin deletoinut tämän puolen kokonaan Nordenskiöldin elämäntyöstä. Mikä on valitettavaa koska se on myös pitkälti perusteltavissa.

On itseltänikin valitettavaa että tämä oli näin lyhyt esittely. Tälläinen aihepiiri vaatisi vähintään paksun kirjan.


Jukkis
Gravatar
juppe
Eihän noissa portolanoissa mitään oikeeta mysteeriä oo kun ne on tehty kompassin kanssa. Pohjonen vaan valtelee magneettikentän mukana, ja sen takia seuraavassa vaiheessa päätettiin, että on tämmönen paikallaan pysyvä pohjonen.
Piilota kommentointilomake