Kun ei tässä valtamedia tee työtään niin ykskaks hokasin että yhtä hyvinhän minäkin voin alkaa laatujournalistiksi ja alkaa googletella asioita puolestanne. Tämä artikkeli lähtee ihan alusta eli siitä hetkestä kun Zelensky valittiin presidentiksi ja mitkä olivat ne korruptiosyytteet, joista silloin ennen puhuttiin. Jos olet niitä, joiden mielestä Zelensky on jokin Winston Churchillin ruumiillistuma, suositan jättään lukematta ettet pahoita mieltäsi. Todellisuus kun usein on mielikuvia raadollisempi.

 

Tämä ei siis ole mikään häväistyskirjoitus eikä sellaiseksi tarkoitettu. Eikä tässä kaiveta maata jonkun putinistisen myyräntyön avulla. Tässä vain puhutaan asioista niiden oikealla nimellä. Mitä olivat ne korruptiosyytteet, joista Zelenskyä silloin syytettiin ja jotka hänen omien sanojensa mukaan olivat "vanhoja juttuja" jotka sota viimeistään katkaisi.

Zelenskyä ei voi ymmärtää ellei tiedä kuka on Ihor Kholomoisky. Virallisesti kuvernööri, vähemmän hienosti oligarkkien yläporrasta mutta käytännössä kummisetä. Yhdysvallat ei antanut hänelle edes maahantulo-oikeutta vuonna 2021 koska piti häntä päävastuussa IMFn lainojen kavalluksesta. Toden totta, sekä EUn, USAn että IMFn lainat vain katosivat silloin 2014 ja yksin maailmanpankin laina teki 5.5 miljardia, jotka Kholomoisky varasti yksin. Loput varasti silloinen presidentti Petro Poroshenko ja niitähän ei koskaan löytynyt, vaikka EUn tilintarkastajat siellä pyörivät kuukausikaupalla. Amerikkalaiset selvittivät että lainarahan Kholomoisky oli siirtänyt ensin omille tileilleen Kyprokselle josta ne oli lähetetty pestäviksi Miamiin, josta ne palasivat laillisena rahana. Tammikuussa 2022 hän saikin Yhdysvalloissa siviilikanteen. Tutkimuksen oli tehnyt FBI.

Kholomoisky oli kunnon gangsteri joka otti väkivalloin mitä sattui tarvitsemaan. Maidanin jälkilöylyissä hän rahoitti avokätisesti Azov -pataljoonaa, koska sai siitä väkeä turvaamaan ns. taloudelliset etunsa. Eli listimään kilpailevat gangsterit. Hän oli myös sama joka pestasi Hunter Bidenin energia-yhtiönsä Burisma Holdenin johtokuntaan, ilmeisesti luodakseen suhteita amerikkalaisiin etteivät nämä keskeytä Miamin rahanpesua.

 

gangster

Ukrainalainen liikeneuvottelu

Tarina oikeastaan vasta alkaa hänen omistamastaan televisio-yhtiöstä jossa nähtiin koomikko Zelensky tv-sarjassa Kansanpalvelija. Korruptionvastainen aihe puhuti kansaa ja kun alettiin kuiskimaan, tulisiko näyttelijästä myös oikeasti hyvä presidentti, Zelensky sai kutsun Khomoloiskyn puheille. Itse asiassa hän vieraili siellä varsin usein, omien sanojensa mukaan vain tv-roolien vuoksi. Yhtä kaikki, pian Zelensky ilmoittautui kampanjaan, sai Khomoloiskylta auton käyttöönsä ja Kholomoiskyn oman asianajajan kampanjaa avittamaan. Luonnollisesti hänelle ostettiin myös mediatilaa isolla rahalla.

Pandora paperit paljastivat että myös Zelenskylle alkoi omaisuutta kertyä, ja jotenkin hän tienasi pelkkänä näyttelijänä 20-30 miljoonaa - jostakin. Zelensky myös omistaa edelleen kiinteistöjä Lontoosta, Italiasta ja Miami Beachilta. Eikä kukaan tiedä mistä hän on saanut tämän kaiken. Kun Zelenskystä sitten tuli presidentti, hänen maineensa oli aika kuralla tammikuussa 2022 kun kaikki tämä tuli ilmi. Samaan aikaan FBI jäljitti hänen suojelijaansa. Tämä oli ja on siis hyvin tyypillinen ns. ukrainalainen tarina mutta sitten tapahtui jotakin. Tuli sota.

Sodan aikana ei Zelensky ole unohtanut tehdä vastapalveluksia. Sodan ensi vaiheissa hän erotti oman pääministerinsä joka olisi halunnut säädellä Kholomoiskyn valtaa valtion sähköyhtiössä. Keväällä 2022 hän sai kaadettua ns. oligarkkien vastaisen lain, jossa Kholomoiskyn nimi tietenkin keikkui ylimpänä. Zelensky järjesti Kholomoiskylle myös verohelpotuksia kaivostoiminnastaan. Sitten pamahti kun Zelensky alkoi erottamaan väkeä kunnolla. Tiedustelupalvelun päällikön hän erotti koska maan tiedustelu oli liiankin hyvin venäläisten soluttama ja asevoimien ylipäällikön koska tämä antoi Khersonin lähes taistelutta. Mediahuomiota sen sijaan ei saanut että hän erotti myös ylimmän valtakunnansyyttäjän ja keskuspankin pääjohtajan, jotka olivat jo saamassa Kholomoiskyn käpälälautaan ja syytteenosto oli enää ajan kysymys.

Ikävä kyllä amerikkalaiset pysyivät lujina. Heinäkuussa 2022 Zelensky lopulta joutui taipumaan amerikkalaispainostukselle ja perumaan Kholomoiskyn kansalaisuuden. Miestä itseään tämä ei tietenkään haitannut koska tunnetusti hänellä oli peräti kolmen eri maan kansalaisuudet, nyt vain enää kahden. Tiettävästi Kholomoisky on myös pakotettu eläkkeelle liiketoimistaan ja hän elää hiljaiseloa rahoineen kaikkineen.

Sota pelasti Zelenskyn. Hänen maineensa vielä tammikuussa 2022 oli mustaakin mustempi. Pettymys kansanparissa oli suunnatonta ja gallup-suosiot eivät hyvää näyttäneet. On silti todettavissa että hän on jatkanut samaa peliä vielä sodan aikana ja vasta amerikkalaiset ovat häntä painostaneet luopumaan maasta vallitsevasta kleptokratiasta joka on tapahtunut zelenskymäisen hitaasti ja haluttomasti. Se näkeekö joku hänessä sitten suuren sankarin, siihen en puutu.

 

Jukkis