Tänään opetan teille kokoomuslaista talouspolitiikkaa valtion velkaantumisesta. Puheenjohtaja Orpohan on siitä niin huolissaan, että haluaa siitä vaaliteeman. Se onkin hyvä vaaliteema sillä harvahan valtion raha-asioista tajuaa tuon taivaallista.

Tänään opimme talouspolitiikasta asioita joista harva tietää ja harvalle edes kerrotaan. Ensimmäinen sääntö kuuluu niin, että valtiot eivät koskaan maksa velkojaan. Siis koskaan. Ikinä. Ne hoitavat erääntyvät lainat vain ottamalla uutta lainaa päälle jolla kuolettavat vanhat. Kun Suomi itsenäistyi tasavallaksi ja alkoi ottamaan ulkomaanvelkaa 1930-luvulla, ne velat ovat sentään maksettu. Ihan siitä syystä että nuo aikanaan huikeat 10 000-100 000mk velat on inflaatio syönyt olemattomiin aikaa sitten. Kymppitonnin velka edes euroissa ei paljoa 2000-luvulla paina. Isommat velat sen sijaan on aina siirretty uudella velalla. Tämä voi kuulostaa uskomattomalta mutta esim Talvisodan aseostot ovat edelleen maksamatta. Tai siis tokihan asetehtaat ovat saaneet rahansa mutta se on maksettu velalla joka on hoidettu uudella velalla ja se taas uudella velalla jne. Se velka kummittelee edelleen talousbudjetissa. Eikä sitä aiotakaan maksaa. Odotellaan vaan että inflaatio sen joskus syö pois.

Sanotaan niinkin että jos ei velkoja makseta niin velasta maksetaan sentään korkoa. Itse asiassa valtiot eivät maksa edes korkoja. Ne ottavat uutta lainaa sitäkin varten ja luottavat pitkässä juoksussa inflaatioon tai miinusmerkkiseen korkoon, joka kuolettaa velat kuin itsestään. Se mitä valtiot itse tienaavat, joko ulkomaankaupan tai verotulojen muodossa, ne pitävät ne visusti itsellään. Näin yksinkertaista tämä on. Se onko nyt velkaa miljarditolkulla ei merkitse mitään. Tulevaisuudessa kun miljardit muuttuvat biljooniksi ja joskus meidän jälkeemme puhutaan jo triljoonavelasta.

Mitä tämä velka on ja keneltä se otetaan? Maailmanpankilta? Mafialta? Se otetaan itse asiassa omalta valtionpankilta eli meillä Suomen Pankilta. Kun Suomi valtiona tarvitsee lainaa, sen myöntää Maailmanpankki IMF joka antaa Suomen Pankille luvan painaa rahaa. Tai nykyisin rahaa ei paineta, vaan valtionpankki saa oikeuden lisätä digitaalisesti yhden kaksi nollaa tulopuoleensa. Suomen Pankki lainaa tämän sitten Suomen valtiolle. teknisesti Suomen valtio on velkaa omalle Pankilleen ja vastaavasti pankki ei sitten kenellekään. Jos veloista haluaisi oikeasti eroon, valtio voi vain nollata koska tahansa omat velkansa. Tavallaan se lainaa itseltään.

Kotitaloudet ei toimi näin, Jos meikä tai teikä jättää velkansa maksamatta, menee luottotieto ja tulee vouti ovelle. Niinpä on ihan luonnollista että me ajattelemme valtionvelan olevan ehdoiltaan samanlaista kuin omakin velkamme: on maksettava tai käy kalpaten! Tähän Petteri Orpokin panee toivonsa. Että äänestäjät luulee jotain ihan muuta. Tokihan Kokoomuksessa tiedetään että Orpo puhuu tieten läpiä päähänsä, onhan taannoinen kokoomushallitus itse suruttomin velanottaja kautta aikain. Miksi ei ottaisi, kun ei niitä kukaan koskaan aiokaan maksaa.

valtionvelka

Valtionevelasta huolestunut Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sai vaaliväittelyssä ansaitusti Marinin silmilleen kun selvitettiin mikä puolue on ollut suruttomin velanottaja.

Ongelma ei ole kokoomuksellekaan rahan lainaaminen vaan se, että kun sitä lainaa liikaa, se menettää arvonsa. Jos kaikilla on liikaa massia, syntyy inflaatio. Niinpä tarvitaan ihmisryhmä jolla on raha tiukassa ja joka penni tarpeen niin silloinhan raha on yleisesti arvokasta. Tarvitaan siis työttömiä. Niitä pitää vaan luoda ja parhaiten se käy valtion ohjauskorkoa säätämällä. Silloin alkaa irtisanomisaallot ja työttömiä syntyy. tapellessaan joka pesosta, eliitti hyötyy koska sille on kaikki suhteessa halvempaa; ihmiset polkee kilvan omia etujaan saadakseen edes jotain. Toinen nerokas ja aina toimiva konsti on leikkurimalli.

Siinä missä kotitaloudet säästää ja rukkaa talouttaan, ne tekevät luopumalla jostakin. Joku lopettaa sanomalehden tilauksen, toinen eroaa kirkosta säästääkseen veroissa ja kolmas tinkii viikon talvireissusta Espanjaan. Valtiot ei voi toimia näin. Jos leikkaa vaikkapa sosiaaliturvasta, osa ihmisistä päätyy yhteiskunnan ulkopuolelle. Säästöpolitiikalla syntyy "ulkopuolisia" ja sen myötä konkursseja, avioeroja, asunnottomuutta, huumekauppaa ja katujengejä ja ylipäänsä lieve-ilmiöitä. Toisaalta taas ylempi keskikuokka porskuttaa koska mitä enemmän kurjia, sen enemmän hinnat laskevat. Varsinainen eliitti jo suorastaan juhlii. Yksinkertaista? Nyt ymmärrätte kokoomuslaisen politiikan ytimen. Se taittaa niskat välittömästi kaikilta jotka on palkkaluokan keskitason alapuolella. Siitä vaan äänestämään.

Valtionvelasta puhuminen on ihan typerä vaaliteema. Se osuu ja uppoaa meihin boomereihin jotka ei valtiontaloudesta tiedetä enempää kun sika vetopasuunan soitosta. Toisaalta eipä tuota pahemmin ääneen sanotakaan, koska se on rivonkuuloista. Velkaa kun voi ottaa tyystin surutta mielimäärin ja katsoa koska on biljoonaluokan velka. Niin se kuitenkin on. Se on maailmanluokan talousoppi.

Jäljelle jää vain kysymys onko Petteri Orpo jästipää vai tietääkö hän teidät sellaisiksi?

 

Jukkis