Finlandia-palkinnot jaettu. Enkä sit vieläkään ole voittanut mikä on tietenkin paha asia. Tai itse asiassa ehdotin kerran kustantajalle että laitettas yks mun kirja sinne ehdolle ja sitä vois käyttää sit mainosvalttina ”Finlandia-ehdokas” vaikka se olisikin pudonnut pois jo ekassa karsinnassa. Mutta se siitä. Jäi jotenkin mietityttään tuo tämänvuotisen voittajan Juha Hurmeen voittopuhe.Iltalehden mukaan ensiksi hän puhui siitä, miten ihmisten touhut ovat järkyttäneet maapalloa ja aiheuttaneet ilmastonmuutoksen. Ennen ilmastonmuutosta Hurmeen mukaan vallitsi vakaus, joka synnytti maanviljelyksen, pyramidit, Kalevalan, Shakerspearen, yleisen suhteellisuusteorian, tekoälyn ja frisbeegolfin.

Tähän nyt on ihan pakko kommentoida että ottamatta kantaa missä määrin ilmastomuutos on ihmisen aiheuttamaa ja missä määrin luonnollista laatua, on aivan saletti ettei maapallomme ilmasto ole koskaan ollut vakaa. Maanviljelys ja pyramidit on kehitetty kylläkin leudon kostean ilmaston helliessä mutta ilmastokäyrien kuumetessa, iski kuivuus ja ne hylättiin kun taas kulttuurinen kehitys siirtyi kokonaisuudessaan pohjoisemmille vesille jossa ne keikkuivat kunnes ilmasto alkoi taas kylmetä. Mainita voisi erikseen että Shakespeare ja Kalevala ovat kumpikin kirjoitettu nk. pikkujääkausien alla.

Sitten Hurme paasaa ahneudesta ja tyhmyydestä muttei konkretisoi sen kummemmin.  Kaipa sitä on samaa mieltä oltava kun ovat niin ikäviä piirteitä. Lopulta Hurme jatkaa:

- Taide ja tiede ovat ainoat työkalut, joilla tämä sotku on selvitettävissä, jottei kehitys apinasta ihmiseksi jäisi pahasti kesken. Mitään muuta keinoa ei ole. Sivistys ja valistus ovat kovinta todellisuutta, muu on niiden rinnalla roskaa, Hurme lausui.

No niin… nythän on niin ettei ihminen ole kehittynyt apinasta. Tämä yleinen 1930 –luvun uskomus tuntuu edelleen elävän niidenkin suussa jotka paasaavat valistuksen nimiin. Ottaen huomiioon millaisena intellektuellina tämä  Hurme tykkää esiintyä, hänellä on yllättävän pahoja aukkoja sivistyksessä.

elisabet
Voittajan valitsija Elisabet Rehn. Siltä varalta että voittaja Juha Hurme tämän joskus lukee, jätän tähän vittumaisen kutkuttavan epäilyn: Voititko Juha oikeasti ansioillasi vai sillä että Elisabet halusi tukea ruotsinkielistä ehdokasta, eli lyhyesti sanoen kuuluit vain oikeanlaiseen viitekehykseen?

Hurme muistutti myös, että kirjallisuutemme tärkeät tekijät, Mikael Agricola ja Aleksis Kivi, olivat kaksikielisiä. Tästä syystä Hurme toivotti selvällä suomella:- Opetelkaa ruotsia, juntit! Maailmankuvanne avautuu kummasti.

Sitä en tiedä miten Agricola liittyy tähän koska hän todellakin oli kaksikielinen ja toinen kielensä oli saksa – kuten se silloin oli muutenkin sivistyneistön kieli. Aleksis Kivi taas tietoisesti rypisteli itseään irti ruotsinkielen hapattavasta vaikutuksesta.

Hyvä olisi Hurmeen tietää että kyllähän sitä ruotsia opetetaan peruskouluissa vähän kaikille enemmän tai vähemmän onnistuneesti sillä eihän se kannettu vesi kaivossa pysy. Maailmankuva tottakai avartuu kaikenlaisen kielitaidon myötä – sitä  tuskin kukaan kieltää – mutta väitellä voi, onko sen kielen oltava nimenomaan ruotsi ja mitä lisäarvoa sen osaaminen on antanut tähänkään saakka?

Ollakseni muuten aivan tarkka, ruotsinkieli tuli peruskouluihin vasta miespolvi sitten koska siirtolaisuus Ruotsiin kasvoi 1970-luvulla ja haluttiin antaa orastava kielitaito. Ja pakko yhtyä  Hurmeen kannanottoihin siitä että näin ruotsinkielen aikaan tyhmyys ja ahneus ovat todellakin lisääntyneet samaan aikaan, joka kielii ettei nämä asiat korreloi näemmä ollenkaan Hurmeen haluamalla tavalla.

Minulla ei ole mitään Hurmetta vastaan eikä oikeastaan hänen puhettaankaan. Särähti vaan korvaan moiset heitot apinasta esi-isänä tai vakaat ilmastot ennen ihmistä. Ne kielivät että kova on halu esiintyä sivistyneenä mutta yleistieto asioista on mitä on.

Varmaan meni tieto-Finlandiakin oikeaan osoitteeseen eli Linkolan elämänkertaan. Linkolahan on se tyyppi jota on kuunneltu tämän maan superälykkönä jota on kuunnellut korva höröllä niin kokonaiset koululuokat kuin sivistyneistön kermakin. Mieshän on tullut kuuluisaksi yllyttäessään terrorismiin, totalitaarisen yhteiskunnan ihannointiin ja ihmismassojen likvidointiin teollisessa mittakaavassa ts. keskitys- ja tuhoamisleirien paluussa. Normisti näitä samoja asioita paasaavat netissä jihadismiin yllyttävät mullahit jotka etsivät potentiaalisia terroristeja. Normisti sellainen kaveri saakin CIA:lta lahjan eli ohjuksen niskaansa mutta meillä samasta saa tieto-Finlandian. Näin ironisesti sanottuna.   

Jukkis