Aatokset karkaa oikeastaan itse juhliin ja niiden viettoon. Tokihan on pakko myöntää että itsenäisyyspäivän juhlinta on juhlana nuori, eikä sitä voi verratakaan vaikkapa vappuun jota on vietetty jo jostain 1800 –luvulta, jouluun jota on vietetty iänkaiken ja sen myötä sen traditiot ovat kehittyneet, sisäistyneet ja luoneet ympärille monenlaista rituaalia. Itsenäisyyspäivä on ehkä enemmänkin instituutioiden juhla, sarja diplomaatteja jotka kättelevät, artistit jotka esiintyvät, ja armeija joka valtaa juhlavuudesta paksun siivun. Onnistuneet juhlapäivät ovat taas niitä, jotka rakentuvat perhejuhlan ympärille mutta sitä itsenäisyyspäivä ei ole vielä onnistunut kehittämään.
Itsenäisyyspäivä on ymmärrettävästi rakentunut toisen maailmansodan ympärille ja ottaa samoja teemoja kuin kaatuneitten muistopäivä, puolustusvoimain lippujuhla tai veteraanipäivä, suomenlipunpäivä jne. Nämä keväisemmät liputuspäivät vastaavasti ovat jääneet pelkiksi tyhjiöiksi ilman mitään sisältöä. Oikeastaan ainoa omintakeinen juhlameno on vasemmiston tai oikeiston järjestämä protestimarssi vaikka sekään ei ole historiallisesti mitään uutta. Nämä Hurstin asunnottomien itsenäisyysjuhlat pohjaavat jo tuonne 60-luvun marraskuunliikkeen ideoihin, ja niiden protestiluonne oli jo silloin ilmiselvä – nehän olivat eräänlaiset anti-linnanjuhlat muistuttamassa sosiaalipolitiikasta. Sittemmin niistä on kasvanut soihtukulkueita, huligaanitempauksia ja sun muita jossa tuodaan näkyvyyttä omalle politiikalle. Sen historiallinen alku lienee jo jossain 1930 –luvulla.
Tämä tästä ja soisi että kun vietetään itsenäisyyden 200-vuotis –juhlia, juhlanvietto on paljon kehittyneempää. Lisäksi soisi että suomalaiset olisivat jo silloin kulttuurikansaa joka osaa viettää isoja juhlia paljon avokätisemmin ja rennommin. Ajatella että jossain tuolla Espanjassa saattaa yksittäinen jalkapallo-ottelu muokata kansallisen vapaapäivän mutta sellaiseen kulttuuriseen ymmärrykseen meillä on vielä pitkä matka.

Neljäs versio tuntemattomasta täräyttää... näitä on kiva kattella
Loppukaneetiksi on sitten tarjota se neljäskin versio Tuntemattomasta sotilaasta. Hyvä viisiminuuttinen laatutyön parissa ja oma kantanihan on, että näissä alakulttuurijutuissa on paljon enemmän potkua kuin niissä perinteisissä tuntemattomissa joita töllöstä tulee joka itsenäisyyspäivä.
Jukkis