Sain kun sainkin työministeri Lindströmin haastattelun tästä  aktiivimallista. Haastattelu on tottakai aito, ettehän te vaan kuvittele et itte olisin päästäni keksiny koko haastattelun? Eihän tää ny saakutti soikoon kai mikään valemedia ole, hä? mutta oli tosi tai ei, avaa aika mukavasti aktiivimallin motiiveja ja käytänteitä. 


Mikä tää aktiivimalli oikein on?

No ei se oo sen kummempaa kun että  nipistetään ihmisten työttömyyskorvauksista viis prossaa ittellemme. Se on vaan verhottu johonkin epäselvään jargoniin jossa pölistään jotain aktiivisuudesta.

Mutta eikös EU ole jo moittinut Suomea liian alhaisesta sosiaaliturvasta ja nyt te leikkaatte siitä vielä lisääkin?

EU ny narisee aina jostakin. Ei ne nyt oikein siellä  päässä tajua ettei tän maan köyhillä ole mitään väliä. Niitten suolet on kurissu nälästä satojen vuosien ajan tässä maassa, mitä ihmeen väliä muutamalla lisävuodella nyt on? Tässä nyt ei ole sinänsä merkitystä paljonko ihmisiä köyhdyttää  noin konkreettisesti vaan meiän hallituksen filosofiasta.
lindstrom
No tää aktiivimalli on alkujaan kokoomuksen idea jonka ne ulkoisti meille sinisille. Ne sano et jos te teette tän, kun teillä ei muutenkaan oo tulevaisuutta, niin heitetään vaalien jälkeen teille sit joku pakastevirka. ja mähän suostuin heti...

No mikäs tää filosofia on?

No kato, yhteiskunta ja sen älymystö pyrkii määrittään tasa-arvon käsitettä jotta yhteiskunnasta voitas tehdä sellainen. Me taas koetetaan luoda kykyjemme mukaan epätasa-arvoa ja asettaa ihmisiä erilaiseen asemaan. Kasvattaa tuloeroja ja sellasta. Sorretaan vanhoja ja takamailla asustavia työttömiä ja silleen. Eli uidaan sillain vastavirtaan muun kehityksen kanssa ja hangataan vastaan hyviä kehityskulkuja. Tai otetaan parempi esimerkki. Yhteisö suhtautuu tätä nykyä äärimmäisen kielteisesti kaikenlaiseen kiusaamiseen.  On koetettu suitsia koulukiusaamista, työpaikkakiusaamista ja niin edelleen. Me työministeriössä koetetaan tehdä kaikkemme kiusataksemme työttömiä eli tässäkin mennään uniikeilla linjoilla.

Jaa?

No  kato se systeemi toimii niin että tutut luottotoimittajat nimittelee niitä koko ajan hampuuseiks joille ei pitäis antaa mitään kun ne panee sen kumminkin viinaan. Me koetetaan ajaa ne näillä syyllistämispuheilla masennuslääkkeiden pariin ja parhaimmilaan itsemurhariskiin. Se on jo ihan vainoo tiettyä sosiaaliluokkaa kohtaan, mut tää on meitin hallituspäätös.Tai minähän sen yksin olen suunnitellut, että kiusataan nyt näitä  ihmispoloja kun ne on köyhiä eikä pysty puolustautuun. Sanoohan sen ny järkikin. Jos sä oisit koulukiusaaja, ethän säkään kiusais koulun kovista vaan sitä avuttominta.  

Tollasiako te siellä päätätte?

Meillä on ihan selvä työnjako. Imbesillikin näkee ettei meillä sinisillä ole minkäänlaista tulevaisuutta, eikä nää päätökset ainakaan paranna sitä saumaa. Meistä ei kellään tuu enää oleen poliittista tulevaisuutta missään muodossa. Noh, kokoomuksen jätkät vihjas et jos meiän kautta vois kaataa kaikenlaista paskaa ihmisten päälle jotta niitten oma puoluemaine pysyis puhtaana niin ne palkittee meiät sit vaalien jälkeen jollain suojatyöpaikoilla. Vissiin mulle joku osastonjohtajan paikka jostain Kelasta kunnes aukee joku maaherranvirka tai jotain. En mä tiä, kokoomuksen jätkät tietää. Tää  on ny niitten käsissä miten leveesti mä tuun vielä eleleen.

Siis näinkö tää menee?

Tää aktiivimalli on hyvä  tyyppiesimerkki. Kyl mä sitä alussa kattelin että  onpa kylmä päätös joka aiheuttaa paljon sosiaalista kärsimystä. Mielessä  kävi että jos puolustais tän maan köyhiä, kaikkia niitä puolta miljoonaa ja löis eronpyynnön pöytään kun omatunto ei salli tällästä. Ei ees sillä hinnalla et saa hyvän viran palkinnoksi. Mut sit mä mietin tätä asiaa. Tunnetkos muuten historiaa?

Mites se historia ny tähän liittyy?

No kato entisaikoina kun oli joku armeija piiritettynä ja viittä vaille tuhon oma, ei se niitten kenraali voinu antautua oman kunniansa  takia vaikka se oliskin säästäny mieshenkiä.  Niinpä  se teki yksin sen viimeisen rynnäkön sapeli ojossa ja sen miehet katteli sen itsemurhaa. Se meni ihan kunnian sääntöjen mukaan. Mäkin aaattelin et jos mä eroon tän aktiivimallin takia niin kaikki sanois et oli siinä Lindströmissä kuitenkin kunniaa kun se uhras oman uransa työttömiä puoltaessaan. Mut sit mä aattelin sen toisin.

Miten toisin?

Että onhan noita kenraaleita jotka vaan jättää joukkonsa varmaan kuolemaan ja itte livistää rykmentin kassa taskussaan. Tää oli musta parempi strategia. Miks uhrata ittensä puolen miljoonan suomalaisen edessä kun yhtä hyvin voi pelastaa oman nahkansa uhraamalla puol miljoonaa suomalaista? Tätä kun aikansa pohti, niin aktiivimalli vaikutti sit hyvinkin toimivalta.

tyoministeri
Tän hetkinen pahin ongelma työllisyyden esteenä on työvoimavirkailijoiden sanktiomallit jotka pakottaa työttömät passiiviksi. Sen takia tää aktiivimalli jossa työttömiä syynätään nyt entistäkin tarkemmin ja passivoidaan niitä lisää. Mulle ittelleni on tuottanut iloa toimia oman työllisyysstrategiani vastaisesti. 

Olipas korkealentoista?

Pitää katsos ymmärtää mikä politiikassa on tärkeintä!

No mikä siinä  on tärkeintä?

Minä! Minä olen tärkein. Muilla ei ole niin nuukaa. Nää työttömät jotka on mun kontolla, niillä ei oo mitään virkaa. Tätä osatonta väkeä on ollu aina ja tulee aina oleen.

Mutta viehän tää aktiivimalli kumminkin työttömät silppu-ja  pätkätöiden pariin. Tulee tekemättömät työt tehtyä?

Uskotko säkin noihin? Ne mitään lisää. Lapsikin tietää että koko ongelma on noissa byrokraateissa. Kun työtön tekee jotain silppuhommaa, sitä rangaistaan siitä heti. Katkaistaan korvaukset, vaaditaan selvityksiä, lätkästään karensseja ja parhaimmillaan todetaan kokopäiväseks työläiseksi jos on ollu päivän jouluapulaisena jossain. Jos me oikeesti haluttas toi jengi töihin, niin meiän ei tarttis kun muuttaa systeemejä joustavimmaks ja kattoo ettei byrokraatit koko ajan kyselis senhetkistä persreiän lämpötilaa joka pitää toimittaa kolmena kappaleena Kelaan. Eikä tää uus malli uutta tuo. Passiivista työtöntä rangaistaan ja aktiivista kahta kauheemmin. Siinähän sit valittee ruoskan ja piiskan väliltä.

Jaha?

Joten vastauksena on ollu lisätä byrokraattista säätelyä, kuormittaa virkamiehiä lisätyöllä. Tää on mun kikka. Kyl mä tätä kattelin jo luonnosvaiheessa että lisäsäätelyllä mähän ihan selvästi toimin oman strategiani vastaisesti. Eihän tää voi toimia mitenkään päin,  mut pakko se on silti läpiajaa koska oon suomalainen mies.

Nyt en ymmärrä?

No katos, mä oon saanu sen perinteisen kasvatuksen et suomalainen mies ei oo koskaan väärässä. Isäukko jo opetti et miehet jotka on väärässä, menettää kasvonsa. Sen takia mun on tää pakko ajaa tää asia umpiluisella itsepäisyydellä, koska miehet yleensäkin on jääräpäisiä juntteja jotka ei voi myöntää ees ittelleen että toimimaton systeemihän tämä. Sehän todistais et en ookkaan nero. Kyl tässä  pitäs heijastua aikas hyvin mun maailmankuva. Muijankin ihan turha räknättää et tosta olis pitäny kääntyä koska suomalainen mies osaa ajaa autoa, enkä muuten koskaan eksy mettään koska suomalaismies on luonnostaan sissi ja tiesitkö että jokamies on syntyjään remonttitaitoinen. Mäkin nikkaroin ihan itte meiän kämpän, muija tosin muutti kesken rempan siskolleen. Se vaan on niin että mies ei voi olla koskaan väärässä. Ei aktiivimallia luodessaan eikä kylppäriremontissa.

Aha?

Ja tähän kuuluu tyhmyyskarenssi kylkiäisenä. Kun tän aktiivimallin viat ja puutteet tulee ilmi, tai miten mä oon koko ajan toiminu oman strategiani vastaisesti, sitä on silti koetettava ainakin puolisen vuotta ennen kun sitä aletaan muuttaan lennossa koska ikinähän ei voi tietää vaikka se toimiskin ihmeenomaisesti. Tätä sanotaan tyhmyyskarenssiksi.  Härkäpäisesti vaan pusketaan. Kyl on hei hienoa olla mies. Saa olla avoimesti tyhmä juntti.

mut jos se toimii?

Hoo, se mitään toimi. Sitä joudutaan korjaan lennossa tuon tuosta ja sit lopussa huomataan et paras ja toimivin malli oliskin ollu se mikä ny on käytäntönä. Ettei olis pitäny muuttaa mitään koska nykysysteemi on hitsautunut vuosikymmenten evoluutiolla. Sit tän prosessin lopussa palataan alkuun.

Eli miten edetään?

Järkkään kaikille kunnon kaaokset päälle ja tiedä vaikka ruottalaiset joutus järjestään kansankeräyksen auttaakseen tätä itäeurooppalaista kehitysmaata. Leipäjonot pitenee. Mä otan vaalien jälkeen joko kokoomuksen tai keskustan jäsenkirjan vastineeksi huippupalkkaisesta työpaikasta, nautin sopeutumiseläkettä ja nauran teille kaikille, et mulle kävi hyvin. Vai mitä sä aattelit? Et mä menisin vaalien jälkeen ilmoittautuun työkkäriin sinne virkailijoiden nöyryytettäviksi? Joutusin oman järjestelmäni uhriksi vähän kun siinä Chaplinin leffassa jossa tää  diktaattori Hynkel joutu lopussa itte luomaansa keskitysleiriin. Ei se kato näin mee. Mä on nykyisin eliittiä ja sehän takaa mulle kissanpäivät koko loppuelämäks.  Vetäkää te muut käteenne.

Jukkis