Yksi toisen maailmansodan suurimpia myyttejä mitä Natsi-Saksaan liitetään, on sen mielikuva supermilitaristisena valtiona.  Tämä näkemys on syvään juurtunut ja pääasiallisin kiinnostus koko maailmansotaan.  Silmät lasittuneina miespolvet  katselevat dokkareita etenevistä panssarikiiloista ja ulvovista stukista, sukellusvene-ässistä tuijottamassa periskooppiin ja niin edelleen. Oikeassa mittakaavassa Saksa oli tuomittu sotansa häviämään.
Myytti militaarisena valtiona on syntynyt tietenkin Natsi-Saksan pääpropagandisti Göbbelsin kädestä  jolla  lumottiin voitontahtoiset kansanjoukot, mutta täkyyn tarttuivat erityisen hanakasti myös englantilaiset. Hehän tuntuivat saavan selkäsaunan kerta toisensa jälkeen joten luotiin mielikuva että ollaan tässä alakynnessä teräsvaltiota vastaan.

Mielikuvateollisuus nojaa pääosin kolmeen aseeseen; panssarivaunuun, syöksypommittaja stukaan ja U-veneeseen eli sukellusveneeseen. Moniko oli tietoinen että koko maailmansodan ajan saksalaispanssareita oli kroonisesti aina vastustajaa vähemmän, ne olivat laadulllisesti heikompia aina vuoden 1943 loppuun ja silloinkin niitä kyettiin tuottamaan niin vähän, että niillä ei enää ollut osuutta sodankulun kääntämiseen.

stuka

Saksa oli mukana espanjan sisällissodassa jossa saksmannit sotivat vielä panzer -1 ja panzer -2 –vaunuilla joista ei ollut minkäänlaista vastusta neuvostolaisille T-26 –panssareille. Ainoa lääke oli panna ihmease 88-millinen ilmatorjuntatykki tuhoamaan vastustajan tankit, ja tästä kehitettiin sittemmin nk. miekka ja kilpi –taktiikka jossa panssareiden rooli rajoittuu houkuttamaan vihollispanssarit kasikasien ulottuville. Ilmiö toistui sittemmin Ranskassa jossa ranskalaiset Somua –panssarit olivat ehdottomasti parempia ja Rommel Afrikassa oli helisemässä brittiläisten Crusaderien ja Grantien kanssa. Pahempaa oli neuvostoliitossa kun venäläiset marssittivat taistelukentälle ensin T-34 –panssarin ja sitten lähes tuhoutumattoman KV-1 –tankin.  Kasikasit saivat ampua piiput kuumina omia panssarivoimia suojatessaan. Mielenkiintoista muuten että  natsi-saksa kehitti panssarintorjuntatykin vasta vuoden 1942 lopulla, aikana jolloin vihollistankkien päällevyöry oli pakon sanelema ratkaisu kehittää sille jotakin vastavoimaa. Siitä eteenpäin asekehitys etenikin enää vihollisen  ehdoilla.

Stukan tarinaa harva tuntee että se näytti kylläkin kyntensä sodan alkuvaiheissa mutta kun se ensimmäistä kertaa törmäsi järjestäytyneeseen vastahävittäjä toimintaan, se paljastui hitaaksi, vanhentuneeksi ja kömpelöksi lentokoneeksi, ja oli pääsyy brittimenestykseen Dunkerquessa. Tämän episodin jälkeen konetyypin romuttamista pohdittiin vakavissaan mutta Jugoslavian, Kreikan ja Neuvostoliiton sotakentillä se vielä pelasi koska siellä ei ollut vihollisen hävittäjätoimintaa. Surullisin luku on sitten saksan laivasto eli Kriegsmarine, aselaji joka romahti lopullisesti kaksi vuotta ennen maa- ja ilmavoimia. Vuoden 1943 keväästä ei sukellusveneillä ollut enää mitään asiaa merelle, elleivät  halunneet syvyyspommien höykytettäviksi.

Tässä oli mainittuna esimerkin vuoksi vain kolme asetyyppiä mutta asiaa olisi voinut tutkia myös  Wermachtin, sotatuotannon ja logistiikan tasolla, ja päätyä ajatelmaan että olisi yksittäisissä taisteluissa käynyt kuinka tahansa, Saksa olisi hävinnyt maailmansodan yhtä kaikki.  Tässä kohtaa muuten alkaa väittämään vastaan ja jossittelemaan yksi jos toinen mutta näin asia on – sitä varmaan kannattaa tarkastella erikseen myöhemmin.

eb3fbfd7bbea
Hitler tapaa V-rakettien alkuperäisen kehittäjän eli koodinimeltään "Werner von Braunin". Sittemmin Braun kiikutettiin kryosäiliössä Yhdysvaltoihin jossa auttoi amerikkalaiset kuuhun. Tälläiset kuvat ja kuvatekstit antavat aina leipätekstille uskottavuutta.

Mutta jos Saksa oli koko ajan heikompi, aseet kehnompia ja suhteellisen pieni maa suhteessa ympäröiviin suurvaltoihin, niin miten se edes kykeni pärjäämään niin hyvin? Se johtui paremmasta miehistöaineksesta.

Wermacht sai upseeristonsa edelleen kuulusta Elben laakson itäosasta; Pommerista, Sleesiasta, sekä tietenkin itä-  ja Länsi-Preussista. Siellä sijaitsi valtaosa Saksan aateliston maaomaisuudesta, jättitilukset rauhoitettuine metsineen, metsästysmajoineen ja kuuluine junkkerilinnoineen. Nuoret aatelispojat kasvatettiin ikivanhojen perinteiden mukaan preussilaisiksi upseereiksi. Ensin valmistava koulu kymmenvuotiaaksi, sitten Grosslichterfeldenin kadettikoulu, ja sen jälkeen automaattisesti se rykmentti jossa isäkin oli palvellut. Sitten seurasi varsinainen sota-akatemia, josta parhaat valittiin yleisesikuntaan. Näin syntyi ja eli tämä preussilaisen upseerikunta omine kunniakäsitteineen ja omaisuuksineen sukupolvesta toiseen. Toisen maailmansodan aikana joutuivat englantilaiset luomaan propagandakuvan Saksasta supermilitaristisena valtiona, jonka teräksistä mahtia britit vaivoin kykenivät torjumaan. Englantilaiset joutuivat selittämään tappioitaan tällä tavalla, mutta todellisuudessa Saksan ylivoimaisuus pohjasi preussilaisen upseerikunnan kovuuteen, ammattitaitoon, parempaan koulutukseen ja improvisointikykyyn taistelukentällä.

Jukkis