Turhaa on ihmisen taisto taivahan voimia vastaan. Tämä Eino Leinon runonpätkä on väistämättä tullut mieleen kun on Prioni II uutta traileria väsännyt. Aattelinkin että kerron nyt poikkeuksellisesti tämän tarinan niin saadaan kerrankin vähän inhimillistäkin näkökulmaa tärkeievien juttujeni vastapainoksi.Tarina oikeastaan kertoo Windwsin ilmaisohjelmasta Movie Makerista joka on sellainen karvalakkikansan editointiohjelma.Tiettävästi ainoa editointiohjelma jota opin käyttämään ja arvostan sen yksinkertaisuutta ja ennen kaikkea suomenkielisyyttä – sitähän ei mikään muu ilmaisohjelma  tarjoakaan. Ainoa vaan että  Microsoft ei tästä  ohjelmasta ole välittänyt enää vuosiin eikä ole nähnyt syytä sitä tarjota uusiin windowseihin. Mutta meillä joilla on vielä vanha seiska, siinä se seistä nököttää valmiina käyttöön. Jotenkin vaan opin sitä käyttään vaikka mulle uuden oppiminen tässä iässä on kynnyskysymys. Varsinkin kun en ole koskaan tuntenut hinkua mihinkään tekniseen.

Teinkin tossa sillä trailerin mutta  käyttömuisti ei piisannut exportata sitä HD-tasoisena joten piti tyytyä tietokonetason esitykseen. Mikä tarkoittaa että se näkyy hyvin näytöltä mutta jos jollain HD-telkkarilla sitä kattoo, melkoisen aneeminen suttuhan se on. Olin siitä kumminkin ylpeä että sain sen tehtyä ja laittelin tietoa näyttelijöille oottaen kehuja. Ne oli vähän vaisut ja yks sano ihan suoraan et älä vaan mua tägää tollaseen pelleversioon. Minähän sitten pahastuin tästä ihan kauheesti, olo oli kun lapsella joka on oppinut suttaan jotain värikynillä ja vanhemmat kannustamisen sijasta sanoo sitä hirveeks lastensutuksi. Itse asiassa olin syvästi loukkaantunut seuraavat kolme päivää.

digiefekti
Uudessa trailerissa oli tarkoitus näytellä hienoja sotaefektejäkin.

Sanoin tämän tietenkin sen takia että näyttelijän on hyvä tietää että sillä voi olla hintansa jos alkaa vittuileen vaikka vaan tälläiselle itseoppineelle elokuva ohjaaja/tuottajalle. Kutsuja seuraaviin proggiksiin tuskin sataa enää ja jos alkaa kinuaan roolia, tulee vaan kohteliaita vastauksia ettei nyt mahdu mukaan.

Yhtä kaikki, HD-tasoinen traileri piti saada ja sen takia oon ollu hissuksiin kun olen sitä väsänny viimeisen päälle päiväkausien ajan. Mainitaan muuten että se eka versio jonka tein, sen pituus vahingossa ja  mystisesti oli 3;33 min ja se tuntu maagiselta. Tän pituus tuli sit salaperäisesti 4:44 min. Jotenkin tuntu et nyt – tää se on. Pituus paljastaa että jokin menee vahingossa oikein.

Sen verran tiedän kun otin selvää että HD-tason rendaus vaatisi kolmen gigan käyttömuistin ja ärsyttävästi tässä omassani on sitä vapaana 2.9 gigaa.

Joten ei muuta kun koko komeus ulkoiselle kovalevylle ja suunta kohti kaverin konetta jolla vielä on vastaava ohjelma. Eikä se sitä sit avannu ollenkaan. Sen sijaan ilmaantuu viesti; Elokuvatyökalu ei voi avata tätä projektitiedostoa. Tiedosto ei ehkä ole yhteensopiva elokuvatyökalun kanssa, tai se on vioittunut"

Niinpä, Movie Maker on kuulu siitä että jos sen projektiedostoa siirtää toiseen kansioon se yleensä ei sitä sitten enää avaa.  Ilmaantuu vaan tyhjiä ruutuja joissa on keltainen kolmio mutta niitä klikkailemalla saa klipit haettua manuaalisesti. Nyt näyttäis olevan isompi ongelma eli kaverilla on jokin vanhempi versio ja silloin ei kai auta lääkkeeksi kun asentaa viimeisin Movie Maker mutten sitä tohdi pyytää.

Ratkaisu on silloin muistikampa. Alle satasella saa Gigantista nelisen gigaa lisää ja sedät  siellä sen asentaakin puolesta. Ajoinkin toiveikkaana tänä talviaurinkoisena päivänä – ja suoraan poliisin kamera-autoon. Välähdys vaan kävi joka ilmaisee että pian on postia tulossa. Meneehän tollasesta päivä pilalle. Eikä mielialaa kohottanut että setä siellä kaupassa sanoi että tässä on niin vanha prosessori ettei lisämuisti auta yhtään. Tuntui olevan jopa huvittunut että joku tuo tuollaisen vanhan romun näytille.

Tuli mieleen paljonko maksaisi kokonaan uusi läppäri. Viis ja puoli sataa, johon ei siis ole varaa, mutta sen hintana sitten taas on, että siinä olis windows kymppi jossa siis ei ole moviemakeria ensinkään. Sen voi toki netistä ladata mutta palstojen mukaan se ei toimi kuin ensimmäiseen päivitykseen saakka. Saati sitten se mahdollisuus että tämä uusi moviemaker ei edes avaisi projektitiedostoa joka pitäis tehdä alusta asti uudelleen. Toivoen saavansa sen valmiiksi ennen seuraavaa windows-päivitystä.

fl20110515x1a
Jopa fanaattiset japanilaiset on aikanaan saatu antautumaan ylivoimaisten olosuhteiden edessä joten miksi nyt ei sitten tässäkin tapauksessa?

Kattoo asiaa miten päin vaan, niin umpikuja tuntuu olevan joka suunnassa. Ainakin se on tullut selväksi että  tulevaisuuteni trailerien tekijänä on nyt rajallista luokkaa kunnes hommaan uuden myllyn ihan vaan yhden hikisen trailerin takia, lataan jonkun ulkomaankielisen editointiohjelman joka kehuu itteensä mitä ammattilaistason ratkaisulla eli suomeksi sanottuna vaikeakäyttöisyydellä  ja taatun teknisellä englannilla josta en tietenkään mitään tajua. Kunhan klikkailee kaikkee ja kattoo mitä tapahtuu.   Joskus sitä vaan on parempi kun tunnustaa tappionsa.

Jukkis