Tulihan se minullekin postia valtiolta eli 170e ylinopeusakko. Ainahan ne vituttaa maksella mutta pitkässä juoksussa olen alkanut epäilemään jonkinlaista salaliittoa sakkoauton ja nopeusrajoituksen yhteydestä. Alkaa tulla epäilys että liian kireälle vedetty nopeusrajoitus on tieten tehty ja suunniteltu, jotta valtionkassaan kilisisi rahaa. Puhutaan Tampereesta.Varmin paikka bongata liikennevalvonnan kamera-auto on Ratinansillalla. Se on kaksikaistainen, ruuhkaton tie jolla ei ole vastaantulevaa liikennettä eikä suojateitä ilman liikennevaloja. Joku neropatti on sen nopeudeksi keksinyt 40km/h kun looginen ajonopeus olisi sillan kohdalla 60 ja lähempänä kerrostaloja 50km/h. Kuten arvata saattaa, Ratinan liikekeskuksen raksan vuoksi siellä keikkuu 30km/h nopeusrajoituskyltti ja vanhan perinteen mukaan tämä kyltti seistä toljottaa paikallaan vielä kauan sen jälkeen kun viimeinenkin raksamies on hävinnyt.  Lyhyesti sanoen, Ratinansilta on autoilijan ansa.

Poliisi on keksinyt paremmankin sakkorysän ja sehän on rantatie eli oikeammin Paasikiventie. Kuuleman mukaan tekivät suoranaisen ennätyksen kun vain muutamassa tunnissa keräsivät valtionkassaan 38 000 euroa.  Uskoakseni voisivat tienata joka päivä keskimäärin 20 000e jos vain viitsivät ja silloinhan vuositulot ovat likemmäs seitsemän miljoonaa.

sakkorysa
Jokainen voi itse arvioida mikä tässä olisi oikeaoppinen ja looginen nopeus. Tuskin ainakaan nykyinen mopoautokörötys 60km/h

Ajetaanpa tätä tietä länteen päin. Ensin on tunneli jossa on 60km nopeusrajoitus ja sitä pitää köröttää siis mopoautovauhdilla. Ottaen huomioon että tunneli on yksisuuntainen, hiljainen muina kuin ruuhka-aikoina ja kaksikaistaisen turvallinen.

Sama nopeusrajoitus jatkuu sitten länteen päin mentäessä vaikka siihen ei ole mitään syytä. Tie on edelleen yksisuuntainen, jalankulkijat ja pyöräilijät omalla väylällään, näkyvyys hyvä joka suuntaan ja mikä parasta – itään päin mentäessä saa kuitenkin ajaa 70km/h mutta länteen ei…  Tässä kohtaa sitten seisookin kamera-auto uskollisesti paikallaan näpäten kuvia viiden sekunnin välein.

sakkorysa 1
60km/h on paasikiventiellä liian alhainen nopeus ja tämän vuoksi liikennesuunnitellija onkin itään päin mennessä antanut nopeudeksi 70km/h mutta länteen päin pienemmän. Ihan vaan valtion sakkotulojen vuoksi. Miten tämä sitten parantaa yleistä lainkuuliaisuutta, sitä en tiedä.

Jos oltaisiin huolissaan ajoturvallisuudesta, ei tarvitsisi pistää kuin tolppalameroita mutta niiden ongelmana on, että autoilijat oikeasti alkaisivat ajamaan hiljempaa – ja se seitsemän milliä jäisi ansaitsematta. Väkisin tulee mieleen että tässä on oikeasti taustalla salaliitto: tehdään nelikaistaisia teitä avaralla näkymällä jota ei sitten saa ajaa kuin reilua alinopeutta. Näinkö valtio sitten perii tunnelirahansa takaisin – siltä se näyttää.

Sitä en tiedä onko tälläisiä rysiä rakennettu tieten muuallekin suomeen mutta Tampereella tämä tuntuisi olevan takoituksellista, eikä tällä ole mitään perusteita esim ajoturvallisuuteen vaan yksinomaan kerätä sakkotuloja. Poliisinkin olisi hyvä miettiä että kun se on rakentanut vaivalla itselleen brandia näiden poliisi-tv –severien avulla ja rakentanut suhteita ihmisiin – poliisihan ei ole mitään ilman ilmiantajiaan – niin tavallaan Tampereen poliisilaitos toimii oman strategiansa vastaisesti ja saa ihmiset vihaamaan tätä kyttäilymentaliteettia. Minä veisin jopa tämän kysymyksen niin pitkälle että kun Tampere on kuulu viimeaikaisista sitkeistä murhamysteereistään, niin paljonko siihen on vaikuttanut ettei silminäkijöitä ja sen myötä johtolankoja ole irronnut. Ainahan joku näkee jotakin. Aina on joku öinen autoilija joka näkee farkkutakkisen kundin saapastelevan murhatalosta ulos aamukolmelta. Tässäpä sitä oiva todistaja, ellei sitten sattumoisin ole paria päivää ennen napannut ylinopeussakkoa eikä sen vuoksi uhmalla halua tietää mistään mitään.

Onko kyseessä siis tienpitäjän ja valtiojohtoisen poliisin tietoinen salaliitto? Tietoisia sakkorysien rakentamisia pelkkä rahastus mielessä. En sulkisi ajatusta kokonaan pois.

Jukkis