Uutisvirrassa vilahti että likemmäs 300 000 suomalaista on jättänyt facebookin koska eivät halua että heistä  kerätään tietoja, kuten mediassa on viime aikoina varoiteltu. Tapaus lienee alkujaan käynnistynyt Trumpin vaalivoitosta ja Cambridge Analysin suorittamasta vaalimanipulaatiosta. Työnnänpä nyt minäkin lusikkani tähän soppaan ja kerron mitä ajattelen tästä varoituskampanjasta.


Pääsyy suomalaisten irtisanoutumiselle facebookista lienee, etteivät  taida muutenkaan kovin sosiaalisia ihmisiä olla. Sinne on liitytty puolipakosta lähipiirin ja ennen kaikkea sukulaisten painostuksesta, ja sinne on naputeltu jotain kunnes seinä  täyttyy enää kerran vuodessa synttärionnitteluista.

Minä en ole koskaan nähnyt sitä näin. Itsestäni on mukavaa että on verkosto jonka kautta peilata ajatuksiaan ja muokata omaa tapaansa ilmaista se. Kyllähän sitä arvostaa tykkäyksistä ja kun varkain alkaa kehittään itseään kuvien ja tekstien sommittelulla ja pyrkii kerta toisensa jälkeen yhä kunnianhimoisempaan lopputulokseen. Kyllä someverkoston kyky itsensä kehittämiseen on ihan todellinen – siis jos siihen haluaa.

taidekuva iltarusko pieni
Taidekuva jonka näppäsin toissailtana. Ideana oli saada ihmishahmot terävinä punaista iltaruskoa vasten eikä lopputulos ole hullumpi. Enkä edes kikkaillut kuvaa, vähän pistin ehkä kontrastia.Kiinnostus yhä taiteellisempiin kuviin juontaa siitä että sillä saa facebook -verkostossaan huomiota joka tottakai motivoi. Luultavasti en ilman somea olisi edes ostanut parempilaatuista kamerakännyäkään. 


Somesta toki varoitellaan ja korostetaan kuinka ”ne” keräävät Sinusta tietoja ja pyrkivät täsmämainontaan ja manipulaatioon. Käsi sydämelle, eikö tätä samaa ole sanottu internetistäkin ? Alkuun internet oli hyvinkin kokeellinen ja maailmojamuuttava visio jossa internet-gurut näkivät sen potentiaalin maailmankylänä. Politiikot suosivat sitä ja presidentti Ahtisaari teki mittavan projektin tietokoneistaakseen suomalaiset kertaheitolla – jonka takia pidän häntä edelleen maamme parhaista pressoista. Elettiin postmodernia suurten kertomusten kaatumisen aikaa, markkinaliberalismin auvoisuutta historian loppuineen ja sotiakin taidettiin käydä ennätysvähän maapallon historiassa. Ilmassa oli sitä jotakin.

Sitten vaan politiikot yksi päivä huomasivat että siellä oikeasti muutetaan asioita ja poliittisia suuntia. Kansalaiset ikään kuin ohittivat jähmeän puoluekoneiston ja alkoivat keskenään tehdä rankingia pudotettavista ja nostettavista politiikoista. Ei voida kiistää, etteikö esim perussuomalaisten huima nousukiito olisi tapahtunut yksinomaan netin avulla. Suojatakseen omaa ammattikuntaansa, alkoikin sitten varoituskampanjointi viruksista, kuinka ”ne” keräävät Sinusta tietoja, manipuloinnista ym ym ym. Vaadittiin pakollista tunnistautumista, moderaattorien vastuuta, sallittujen ja ei-sallittujen puheenvuorojen erottamista ym.

Historiahan toistaa itseään. Facebook on kiistatta internet kakkonen ja sitäkin silmäätekevät alussa suosivat kunnes tajusivat että se voi toimia myös heitä vastaan. Kadun pulliaisia nousi salamavauhtia poliittisella taivaalla, ketkujen pahat teot levisivät ohi sensuurikoneiston – pudottaakseen ne pois – ja alkoi syntyä kokonaan uudenlaista politiikkaa. Ennen kaikkea pelästyttiin miten helppoa joidenkin tahojen oli manipuloida vaalikarjaa. Joten oli odotettavissa että jokin YLEn kaltainen valtiollinen elin sitten aloittikin varoittelukampanjan johon haksahti satoja tuhansia suomalaisia.  Kaikkea aikansa niin sanotusti.

Luultavasti syntyy vielä internet kolmonenkin jota alussa suositaan kunnes päättävät  elimet kauhukseen huomaavat että sekin synnyttää aitoa kansanvaltaa ja tasapuolista demokratiaa joten sitä vastaan aloitetaan sitten taas massiiviset varoittelukampanjat. Länsimaissa toimitaan näin. Jossain Kiinassa homma menee paljon suoraviivaisemmin että pannaan vaan palvelu kiinni, kun taas meillä suositaan hienovaraisempia ja manipuloivempia keinoja.

Loppujen lopuksi, puhutaan internetistä tai somesta, aina on kyse hallitsevan luokan suojamekanismista kontrolloida väkimassaa ja estää sitä  puhumasta omalla kielellään.

Jukkis