Purnaan tässä taas kun mikäkin mielensäpahoittaja. Puhutaan taas tuttuun tyyliin postilaitoksesta, jossa piipahdin pitkästä aikaa. Tai siis Tampereen kokoisessa kaupungissa postikonttoreita on tasan yksi, ja nekin tavaratalon henkilökuntaa.


Vein pitkästä aikaa kirjan postiin. Salaseurojen ajan jos jotakuta kiinnostaa. Pehmeäkantinen, suht pieni ja sivumääräkään ei huitele mahdottomia. Ja postimerkki maksoi sitten kuusi euroa. Kuusi euroa.  Luku on tuttu viiden vuoden takaa kun ilmestyi kirjani Suomen Mysteerit, jonka postittaminen maksoi kuusi euroa.  Kovakantinen järkäle joka painoikin niin hiivatisti. Onko hinta siis noussut melkeen 100% muutamassa vuodessa? Näemmä.

Mysteerit –kirjassa saattoi sentään huomioida postikulut ennalta ja lisätä se hintaan. Tietoisena että se kuitenkin on niin hyvä ja haluttu kirja, että vaikka hinta olikin yli kansalaisen kipurajan, riski kannatti. Salaseurat ei ole ainakaan enää minkäänsortin hitti. Kun ottaa huomioon paljonko siitä itse pulittaa tukkuna ja paljonko postilaitos sitten vetää välistä, voi olla varma että kate siinä välissä on olematon. ja jos hintaa sitten nostaa, mikä ei tietenkään vanhan kirjan kohdalla ole mahdollista, niin jengi kaikkoaa. Näin tämä vaan menee että niukasta voitostaan on annettava 40% postille.

kusti polkee
Pois alta! Kusti tulee

Postihan nostaa hintojaan keskimäärin kahdesti vuodessa.  Mikä tarkoittaa että yritysasiakkaat ovat kadonneet jakeluyhtiö Suomen hoteisiin koska saavat sitä kautta lähetettyä laskunsa murto-osalla siitä mitä postille pitäisi pulittaa. Toisekseen postia ei edes jaeta tiettyinä päivinä ja taajamien ulkopuolelle se tuntuu menevän muulikuorman mukana.  Postin salaisuus on kuitenkin, että ihmiseltä  ihmiselle, kuten vaikkapa joulukortit tai kirjatilaukset, ne ovat vielä postilaitoksen monopolissa. Ja kun minä nyt olen tuiki tavallinen ihminen joka postittelee toisille tavallisille ihmisille, on selvää että kirjailijan leipäpuuni, tai niukka sivutulo, on tiensä  päässä.

Enkä minä tämän takia olekaan enää  tämän sivuston kautta myynyt mitään pitkään aikaan. Se vaiva jonka siihen näkee on kerta kaikkiaan olematonta.  Nyt joku kysyy että miksen perusta osa-aikaista olohuonefirmaa jolloin saisin postituskulut verotukseen? Tämä on hyvä kysymys. Ensinnäkin kirjailija joka vääntää kirjan kerran kahdessa vuodessa tuskin tarvitsee sitä varten yritystä ja vielä jos se on olemassa vain postikulujen peittoon. Eikä omatuntokaan anna periksi kun aattelee että ammattipostittaja nettoaa veronpalautuksissa tonnikaupalla rahaa, niin veronmaksajiltahan ne tulee. Kuka vähentää kulujaan kahdellakytä tonnilla ja kuka sadalla tonnilla – kyllä veronmaksajilla rahaa on. Tässä ei ole mitään järkee.

ruohonleikkaajat
Sillon ennen... sillon kun ei meinaan ruohonleikkaamisesta tiedetty vielä mitään näissä hommissa


Ainakin omalla kohdallani postilaitosta saa kiittää siitä, ettei minusta enää oikein ole kirjailijan saralle vaan tyydyn palkanmaksajan elämääni. Sillä samahan se on noissa koko ajan hiipuvissa kirjamessuissa. Jossain Turussa käy kyllä väkeä mutta maksapa nyt yksityishenkilönä joku tonni pöytävuokraa – ja se oli jo silloin kun minä siellä kävin -  niin ekaks on myytävä helkkaristi että  pääsee nippa nappa omilleen. Kyllä noi hinnat on ihan yritystyyppien heiniä jotka panee pöytähinnan verotukseen kuten myös bensakulunsa, hotellilaskunsa, ravintola-ateriansa, sillä veronmaksajtahan nekin viime kädessä maksaa.

Nyt on purnattu ja todettu että joku söi siivuni. Sitten voidaan siirtyä vielä kokonaiskuvaan. raaka totuus on että kaikki bisnes on aina saanut piristysruiskeen kun kulkuyhteydet ovat parantuneet, puhutaan nyt netistä tai vaikka 1600-luvun linjalaivoista. Yhtä lailla rautatie tai pikatie elvyttää mitä tahansa ja sanomattakin selvää että nopea, halpa ja tehokas postilaitos elvyttäisi bisneksen kuin bisneksen. Vaan näinhän ei ajatella kun kiinalaiset

Jukkis