Nyt liikutaan vaarallisilla vesillä ja just sen takia pitääkin tutkailla juuri valmistunutta  käräjäoikeuden päätöstä ns. Janitskin –jutussa. Tässä nyt täytyy pitää kieli keskellä suuta ja olla liikoja ottamatta kantoja puoleen ja toiseen. Luultavasti tästä tulee vielä kokonainen kirjoitussarja joten aloitetaan ensin katsomalla Johan Bäckmania ja kysytään suoraan: Tapahtuiko Bäckmanin kohdalla virhetuomio? Onko mies syytön?


Ei sillä että kadehtisin käräjäoikeuden tuomaria.  Bäckman oli ja on syytteessä toimittaja Jessikka Aron törkeästä kunnianloukkauksesta sekä vainoamisesta. Kun katsoo esimerkkejä mistä Bäckmania syytetään, havaitsee nopeasti että yksikään esimerkkitapaus ei täytä kriteerejä, joten oikeudella ei kai olisi ollut muuta mahdollisuutta kuin vapauttaa Bäckman kaikista syytteistä. Toisaalta, siellä ajateltiin varmasti että jos näin olisi tehty, se olisi ollut samalla kuin lupalappu nettikansan jatkaa törkypuheita Jessikkaa kohtaan, ja hänestä olisi tullut siltä osin vapaata riistaa. Joten tehdään sitä oikeus usein joutuu tekemään – tuomitaan varmuuden vuoksi.

Niinpä päädyttiin varsin eriskummalliseen tuomioon, että  kyse olikin ”kokonaisuudesta”. Minä ainakin ihmettelen päätöstä sillä jos yksikään syytekohta ei täyty juridisesti kuin hyvin hennosti, ei kokonaisuus voi muodostaa sen isommin syytteen todeksi näyttämisiä.

eyes
We looking for Johan Bäckman eyes, we looking for Johan Bäckman eyes (laula Advertsin sävelellä)

Kunnianloukkauksissa on käytetty tälläisiä nimityksiä kuin NATO-pissis, söpö-Jessi tai kohu-Jessi tai ”Pasilan trolli kähersi päätään.” Onhan nuo kiistatta kirjoitettu pilkallisessa sävyssä mutta termeinä ne ovat niin viattomia etteivät normaaliolosuhteissa pääsisi edes syyteharkintaan.  Se että syytekohdassa lukee vieläpä törkeä  kunnianloukkaus, on täysi arvoitus? Netti on täynnä vastaavia nimityksiä ja osa vielä rienaavampiakin. No onhan tässä ainesta pikkusakkoon ja tonnin korvauksiin. Ainakin oman oikeustajuni mukaan. Se että Aro vaati moisista sanoista muhkeaa 25 000e korvauksia on jo sitten kaiken kohtuuden yläpuolella.

Samaan lauseeseen varmaan nivoutuu sitten tämäkin lause:

Venalaisessa Novaja Rus-verkkojulkaisussa on 24.9.2014|julkaistu Backmanin kirjoittamaksi merkitty artikkeli otsikolla "Suomessa kerataan tietopankkia Venajan ja Putinin kannattajista". Artikkelissa toistetaan Backmanin edella kerrottu lausuma siita, etta Aro olisi amerikkalais-baltialaisten erikoispalvelujen tunnettu avustaja

Oikeastaan tämä ei ole enää kunnianloukkausta ensinkään, vaan kritiikkiä toimittajantyötä kohtaan. Vaikka käräjäoikeus käsittämättömästi onkin kirjannut Bäckmanin kyseenalaistaneen hänen ammattitaitoaan toimittajana, on se kuitenkin kritiikkiä ja sen myötä  laillista. YLE on ilmeisesti oikeasti kerännyt salaista rekisteriä  ja tiedän muuten varmuudella että vieläkin Jessikka ottelee kuvakaappauksia pitkin facebookia, koska on sen itse todennut ja omin silmin olen tämän – sittemmin kadotetun -  viestin lukenut. Eikä sekään voi olla salaisuus, että Aro on oikeasti vieraillut baltian informaatiosotabunkkerissa ja kurssittanut siellä itseään.

mouth
Bäckmanin turpea ja märäntuntuinen suu jonka omahyväinen hymynpoikanen on aina ärsyttänyt allekirjoittanutta - mutta on sieltä joskus tottakin tullut. En ny muista mitä ja missä yhteydessä. 

Backman on maaliskuun lopulla 2015 toimittanut eraan toisen henkilon valityksella Arolle kipsijaljennoksen Virossa sijaitsevasta ns.pronssisoturipatsaasta. Patsaaseen liittyva symboliikka huomioon ottaen Aro on kokenut sen toimittamisen uhkaavana ja ahdistavana.

Tämä on nyt sitten se vainoamispykälän syy ja mikäli Bäckmania itseään on uskominen, patsas postitettiin YLEen jossa se otettiin vastaan lähinnä huvittuneena. Bäckmanin omien sanojensa mukaan Jessikka Aro postitti hänelle vieläpä  kiitoskortinkin. Muutama vuosi eteenpäin ja yllättäen hän onkin kokenut sen uhkaavana.

Pääsyyte varmastikin liittyy Jessikka Aron huumetuomioon, ja sillä retosteluun. Syyttäjän mukaan joku – sittemmin erotettu – YLEn työntekijä olisi vihjannut tästä Bäckmanille, joka hankki oikeuden paperit ja levitti sitä MV-lehden kautta. Toisaalta Bäckman sanoo ettei ole omannut mitään tekemistä MV-lehden kanssa ja oli vasta oikeusalissa ensimmäistä kertaa tekemisissä  koko janitskinin kanssa. Ehkä hän puhuu totta? Siinä missä tämä YLEn työntekijä on ottanut yhteyttä Bäckmaniin, hän on voinut ottaa yhteyttä moneen muuhunkin tahoon, kuten ainakin MV-lehteen? Se että  Bäckman tämän mainitsee sitten kun asia oli jo julkinen, tuskin on syytteen arvoista, koska puoli suomea kirjoitti samaa netti- ja somemaailmassa.

Käräjäoikeuden pöytäkirja on muutenkin mielenkiintoista luettavaa. Siellä on haettu Bäckmanilta erilaisiin kuluihin aivan selkeää ylilaskutusta, joita Bäckmanin asianajaja on tosin saanut kaadettua suoranaisella viikatteella. Mm. YLE OY on hakenut sekin 9000e vaikkei ole edes millään muotoa asianomistaja koko jutussa. Luvut joita siellä on syytetyiltä haettu, ovat kaukana minkäänlaisen kohtuuden rajoista. Lisäksi siellä on haettu moisista syytteistä vieläpä koventamisperustetta, eli Bäckmanille, siitä  että on mennyt sanomaan Aroa kohu-Jessiksi, on haettu kymmenien tuhansien korvauksia höystettynä erilaisin asianajopalkkioin ja vieläpä haettu kahdeksaa kuukautta vankeutta. Koventamisperuste tosin kaatui.

hand
Käsi jolla Bäckman on kaikki rikoksensa tehnyt. Tuomittava menetetyksi valtiolle.

Minä en olisi tuominnut Bäckmania ensinkään. Ei hän silmissäni mitenkään miellyttävä ole, jonkinlainen hörhön ja provokaattorin yhdistelmä, mutta oikeus ei tietenkään voi jakaa oikeutta sillä perusteella kuka on sen silmissä vastenmielinen ja kuka parempaa väkeä. Syytekohtia on neljä ja kaikki luonteeltaan viattomia. Pahempaa on ehkä moisten oikeudenkäyntien merkitys sananvapaudelle. On tietenkin hyvä  että ylilyövä, puhtaan aggressiivinen ja tappouhkauksia vihjaileva vihapuhe on saatu asteittain kuriin, sitä mukaa kun niiden turbulenttien voima on polttanut itsensä loppuun. Sekään ei vielä tarkoita – eikä pitäisi tarkoittaa – että  kirjoituskone voi viedä vankilaan.

Vaikka tätä voi perustella että kyse on kriminlaisoiduista rikoksista jokainen silti vaistoaa sen taustalla olevan yhteiskunnallisen tendenssin siitä, kenelle mielipidekenttä viime kädessä kuuluu. Minä  kysyn tämän nyt aivan suoraan, jopa sen uhalla että joku pitää minua paranoidina. Ilman huumorinhäivää, verisen tosissani; oliko tälläinen oikeusistunto jossa  kaikkea on haettu maksimaalisesti tuomioita ja korvauksia myöten, yksinkertaisesti pelotteluun tarkoitettu sessio – näin käy niille jotka eivät tottele? Eli kyseessä oli puhdasverinen informaatio-operaatio jolla saadaan kaikki kyykistelemään?

Ettei jäisi väärinkäsitystä niin sanon tähän loppuun että tottakai Jessikka Arolla on – ja pitää olla – oikeus elää ilman stalkkaamista, häirintää tai jatkuvakestoista piinaavaa vittuilua. Sekä hakea oikeutta tämän asian puolesta. Korvauskanne esim Janitskinia kohtaan ei ole aivan perusteeton,  mutta Bäckmanin kohdalla kyse on jo oikeusmurhasta.  Free Johan Bäckman.

Jukkis