Ei ole helppoa valita vuoden 2018 pahinta valeuutista jonka vallitseva valtamedia on kyennyt tuottamaan. Silti raatimme – eli minä itte – on valintansa tehnyt ja valinnut voittajaksi kokonaisen valeuutiskampanjoinnin, joka liittyy ns. työttömien aktiivimalliin. Paras vedätys jaetaan tänä vuonna Iltasanomien ja YLEn kesken. Onnea voittajille. 


Sehän ei voi olla salaisuus että asteittain valtamediasta on tullut itsensä karikatyyri joka suoltaa mitä tahansa puutaheinää, jos se vain vähänkin myötäilee isokenkäisten tarkoitusperiä. Tässä on kunnostautunut erityisesti korruptoitunut YLE että tyystin härski Iltasanomat, jotka mieluusti tekevät  hallitusmyönteistä propagandaa vuoroon ulko- ja sisäpoliittisista syistään, tai mitä hallius niiltä tilaakaan.

Yleensä nämä valeuutiset on helppo tunnistaa. Niiden pohjana on vahva tunteisiin vetoaminen. Milloin koetetaan saada ihmiset paniikkiin, raivonpartaalle tai muuten vaan pöyristymään koska tunne kun voittaa järjen, harvemmin siinä kohtaa enää ajattelee että koko uutinen saattaa olla puppua jonka tarkoituskin on vain provoseerata some-kansaa – jossa tunnetusti tyhmyys tiivistyy.  Mutta se siitä. Kyllä te  tiedätte.  Teitähän viedään toistuvasti kuin pässiä narussa joten ette ole voinut huomaamatta? Tai sanotaan vaikka näin että valtamedia nykyisin kontrolloi teidän tunne-elämäänne. 

Kun työministeriö päätti ottaa käyttöön aktiivimallin jonka ensi osa leikkaa työttömältä yhden päivän korvaukset ja kakkososassa keksii karenssinaiheita mielivaltaisin perustein, se oli temppu johon tarvitsi ensin voittaa sydämet puolelle. Se piti kaupata kansalle. Työministeri Lindström tiesi YLEn Atte Jääskeläisen lähinnä hallituksen sylikoiraksi joka julkaisee mitä vaan pyydetään. Häneen siis yhteyttä. Toinen yhteydenotto Iltasanomien päätoimittajaan Ulla Appelsiniin.

tyokkarijono
Työkkärin jono tuntuu kiistatta kivettyneen paikalleen...

YLE esittikin aktiivimallin alla skeitti-juuson,  pinnarin ja sosiaalituilla elävän vätyksen, jota ei paljoa työnteot  hivele, kun aika menee musiikkia kuunnellessa ja skeittaillessa. Uutisen mukaan ei sitten viitsinyt inttiäkään käydä vaan vaihtoi sivarin puolelle, josta kotiutettiin parin päivän päästä takaisin velttoilemaan. Kuuleman mukaan sossusta tulee kivasti tonni toimeentulotukea joten ei työelämään mikään kiirekään. 

Kuten arvata saattaa, some repesi. Kansa vaahtosi ja vaati suunnilleen pakkotöitä, sosiaalitukien lopettamista moisilta vätyksiltä ja muutenkin keskustelu velloi ylisuurissa sosiaaliavustuksissa Kampanja oli tottakai kaksikärkinen. Samaan aikaan tuotiin esiin yrittäjien huoli kun työvoimaa ei saa sitten mistään. Tällä saatiin sitten kiihkotettua lisäraivoa somemyllyyn.

Todellisuudessahan mitään skeitti-juusoa ei ollut oikeasti olemassakaan. Se oli ja on syntynyt toimittajan omasta mielikuvituksesta ja aivan samalla tavalla nämä tuskastuneet yrittäjät olivat nekin mediahaamuja. Eikös ne petkuttaneetkin teitä tosi hienosti…?

ja lisää ilmaantui. Valtamedia esitteli meille niin kirjailija-Ossin, Sossu-Tatun, Konkurssi-Patun ja bonuksena Iltasanomien löytämän siivooja-Marian joka kuulemma saa niin hyvin toimeentuloa että tienaa enemmän kuin töissä. Luonnollisesti tämäkin juttu oli keksitty sillä työsuhteessa oleva ja sairauslomalla oleva ei saa sossusta mitään vaikka kuinka kinuaisi. Samaan aikaan ministereiden huolestuneita ilmeitä, miten väkeä ei saa töihin edes kantamalla. Se oli – pakko myöntää – hieno mediakampanja. Tottahan siinä ei ollut sanaakaan missään kohtaa. mutta kampanja oli hieno. Ja upposi tyhmiin – kuten aina – kuin kuuma veitsi voihin.

Tuo sossu on muuten saanut myyttiset mittasuhteet avokätisyydestään. Yleensä niitä kauhistelevat eniten ne,  jotka siitä vähiten tietävätkin. Kivijalka myyttiin muurattiin paikalleen jo legendaarisen MV-lehden aikana joka mieluusti esitteli valeuutista toisensa perään kuinka kaikenmaailman hassanit ja ahmedit hakee sieltä kottareilla rahaa – milloin viittä ja milloin kahdeksaa tonnia jne. Ne jotka näihin uskoi tai uskoo, niitähän ei ole vaikea saada uskomaan että myös kaikenlaiset skeitti-juusot tekee näin ja sossuissa ei muuta tehdäkään kun mietitään miten saadaan veronmaksajien hiellä ansaitsemia verorahoja törsättyä johonkin lurjukseen.

sossujono
Sosiaalitoimiston tunnelmaa...

Tähän saumaan ministeri Lindström sitten osasikin iskeä  YLEn uusi päätoimittaja Jouko Jokinen perikin Atte Jääskeläisen kruunun ja tahtoi osoittaa myös solidaarisuutensa. Samaten Iltasanomien päätoimittaja Appelsin oli heti juonessa mukana. Tämä trio sitten loikin vuoden 2018 hienoimman valeuutiskampanjan. 

Mitä  sossusta muuten oikeasti saa?

Tavallisen palkansaajan on muuten hyvä tietää mitä sossusta oikeasti saa. No ensinnäkin jos on tilillä säästöjä tai on työssäkäyvä puoliso – tai myytävää omaisuutta, niin ei saa mitään. Ja harvemmin saa ellei ensin ole ilmoittautunut työvoimaan, jonka asiakas pitäisi lähtökohtaisesti olla jos vain vähänkään on työkykyinen.

Sossusta saa 419e/kk per kärsä. Tämä tarkoittaa että sossu-asiakkaan vuositulot ovat siis 5028 euroa. Tämä on se summa jota jengi sitten päivittelee ja huokaa että suomessa on liian avokätinen sosiaaliturva.

Yleensähän näitä lukuja vedätetään laskemalla kaikki yhteen eli vaikka toimeentulotuki+vuokra+sähkölasku joka saattaakin tehdä yhteensä tonnin jota sitten pöyristellään. Kandee kuitenkin muistaa että vuokran hinta menee vuokranantajan taskuun ja sähkölasku sähkölaitokselle. Itselle jää se 419 euroa. Jos siis skeitti –juuso olisi ollut totta, hänen tonnistaan olisi mennyt kaikki 419e ylijäävä osa toisiin taskuihin.

Tällä neljällä sataa sitten itsekukin makselee kaikki laskunsa ja ruokansa. Jokainen voi tietenkin aatella millaista elintasoa satasella per viikko pidetään. Nyt sanoo joku että saahan lapsiperheet korotettua toimeentulotukea ja vastaan että niin saakin. Mutta se korotus, eli 319-343e per mukula, on tarkoitettu sille lapselle ja se pääasiakas saa silti sen 419 euroa.  Kyllä niillä tuloilla leipäjonot, päiväkeskuksen pyykinpesukone ja kirpparivaatteet tutuiksi tulee.

Palkansaaja tässä kohtaa yleensä sitten keventää syylllisyystaakkaansa huomauttamalla että ne vaan notkuu kotonaan pelaamassa videopelejään sen sijaan että ettis töitä. Pakko tunnustaa että näin kyllä on. Kun ihminen on aikansa osaton ja köyhä, se murtuu henkisesti. Taipuu mutkalle. Tutkimusten mukaan alle vuodessa syntyy mielikuva ettei kelpaa mihinkään eikä  ole minkäänarvoinen,  ja jota krooninen rahattomuus pahentaa. Monet yrittävät tässä kohtaa itsemurhaa, toiset lukittautuvat kotiinsa, eivät halua enää näyttäytyä,  ja pakenevat todellisuutta kuka mihinkin – vaikka videopeleihin. Tätä sanotaan kansanomaisesti masennukseksi. 

Pitää aina muistaa että kun tämä mediakampanja tehtiin, avoimia työpaikkoja oli alle 16 000 ja työttömiksi katsottavia yli 300 000 –kunnes Lindström siivosi työnhakijoita sosiaalitoimen puolelle kehuakseen uutta työllisyysastettaan (joka siis oli pelkkää ketkua tilastokikkailua),ja media komppasi. ja kansalle jäi vääristynyt mielikuva koko sosiaalijärjestelmästä ja johon törmää vieläkin silloin tällöin tollojen avatessa suunsa.

Anyway, vuoden 2018 valeuutiskampanja -palkinto on nyt myönnetty ja palkinnon suuruus on parhaimmillaankin vain lämmintä kättä, ja sekin sillä edellytyksellä että joskus törmäisi kasvokkain, mikä on kyllä aikas epätodennäköistä. katton meinaan tarkkaan seurani kenen kanssa liikun.

Jukkis