Jatkan vielä tapaus Antti Heikkilästä ja hänen uutuuskirjastaan. Tänään opitte paljon miten media pyörii ja millainen sen journalistinen vastuu oikeasti on. Näette miten joku kyetään mustamaalaamaan perusteellisesti vain yhden valeuutisen avulla. Näin meitä kaikkia vedetään nenästä kerta toisensa jälkeen.


Minen ole lukenut Heikkilän uusinta kirjaa mutta olen sentään lukenut hänen puolustuspuheensa hänen blogistaan. Siinä hän toteaa kirjoittaneensa että syöpähoitojen täydentävä muoto on sekä ruokavalio että liikunta. Tämän sitten toimittaja vapaamuotoisesti tulkitsikin niin, että on käytettävä ruokavaltiota syöpähoitojen sijasta.

heikkilan nuhteet

Sitten vielä soittokierros alan johtaville professoreille ja lääkäreille että onko suositeltavaa jättää syöpähoidot kokonaan väliin?  No kysymys on sen verran yksinkertainen että siihen osaa vastata ilman alan koulutustakin ja lääkärit jotka eivät tietenkään tunteneet tarinan kontekstia, vastaavat kuten me muutkin vastaisimme: ei missään nimessä!

Joten seuraavaksi saakin sitten aikaan lihavia otsikoita miten lääkärit täystyrmäävät Heikkilän väitteet.

Fingerpori 1


Seuraavaksi asiaan tarttuu sitten some-kansa. Heille on useimmille epäselvää mistä  tarkalleen ottaen on kysymys mutta väitteen rakenteesta he päättelevät  että taas on kyse jostakin lääketiede vs kansanparannus –kiistasta. Saattavat jopa arvella että Heikkiläkin on sitten vihdoin viimein lähtenyt puoskaroinnin tielle ja suosittelee jotakin poppamieshoitoja ja astrologiaa. Ihmetellään miten mies pysyy kuitenkin virassaan. Vaaditaan puoskarilakeja estämään tämäntyyppiset ilmiöt ja peräänkuulutetaan lääkärietiikkaa. Pohditaan missä  menee tieto- ja rajatietokirjan raja. Sekaan heitetään valelääkäri Laihoa kuin Nilsiän öljysheikkiäkin. Mies mustamaalataan alta aikayksikön. Jossakin tuolla toimituksissa toimittajat myhäilevät tyytyväisinä  - meni kuten suunniteltiin.

Fingerpori 2


Tähän kuuluu tietenkin ne tavanomaiset eli Heikkilä ei saa esittää julkisesti vastinetta missään mediassa vaikka se oikeus kuuluu luonnollisesti. Eivät sitä tarjoa muutkaan mediat, vain yksi pikkuinen lehdykkä on sentään antanut lauseen jossa heikkilä kummastelee sensuuriaan, mutta jos hänellä olisi jotakin lisättävää, se on saksittu pois. Sitä en tiedä onko kommenttiosioita siistitty yhden Heikkilän edestä. Tapanahan oli ennen päästää kommentteihin vain lehden linjaa myötäilevät viestit, ja deletoida kaikki muu. Nykyisin se tehdään shadow –tekniikalla eli viesti näkyy kirjoittajalle muttei kellekään muulle. Näin yksimielinen kansa seisoo yksimielisten asiantuntijoiden rinnalla tuomitsemalla nämä mukamas lääkärit.

Kuten arvaatte, teitä rakkaat mediakuluttajat, on jälleen kerran kusetettu. Teitä on vedätetty tämäntyyppisillä uutisilla ennenkin ja voin luvata että  teitä tullaan vedättämään vastakin. Teitä viedään kuin litran mittaa. Näin se vaan on.

Kaikilla on ne mielipiteensä ja kaikki ne ilmaisee vaikkei tietäisi mistä edes on kysymys. Kirjassa Linnunradan käsikirja liftareille joku ulkoavaruuden asukki epäili, että ihmiset puhua pärpättää vain siksi, etteivät  niiden huulet kasvaisi toisiinsa kiinni. Olihan tämä vähän ilkeesti sanottu, mutta yleensä mistään ei pitäisi lukita mielipidettään ennen kuin aiheeseen on edes vähän tutustunut. Varsinkin jos otsikko joka tarjoaa keskustelunavauksen, on noin provoavasti tehty, ja suorastaan kultavadilla tarjoaa vain yhdenlaisia mielipiteitä.

Fingerpori 3


Lähtökohta kaikessa mediakritiikissä on, että jos jokin uutinen saa sinut pöyristymään, se luultavasti ei ole totta tai on vahvasti dramatisoitu. Jos te luette että tuolla jossain on lääkäri joka vastustaa syöpähoitoja, se saa teidät pöyristymään ja jo siitä pitäisi arvata, että teitä vedetään linssiin. Yleissivistyksenä teidän pitäisi tietää että lääkäri joka näin menettelee, ei ole pitkään lääkäri. Voisin vetää tähän yksin tältä vuodelta liudan uutisia joiden tarkoitus on ollut vain herättää mediakohua, someraivoa ja saada ihmiset villiintymään mutta jossa ei ole totta nimeksikään.

Minä  muuten muistan vielä ne ajat, jolloin sivistykseen panostettiin ja silloin vielä naurettiin amerikkalaiselle uutisoinnille joka oli juuri tälläistä. ja nyt me emme ole enää piiruakaan parempia.

Jukkis