Mä oon seurannu aikas tavalla tosta Heikkilästä  käytyä keskustelua –ja nimenomaan vaan seurannut. Nuo nykyiset alustat somessa ym tuppaa tarjoaan tilaa vain ytimekkäälle lauseelle muttei juurikaan tarjoa  tilaa perusteluihin ja kuten usein mun tapauksessa – perustelujen perusteluille. Noh, tehdään se nyt tässä. 


Lähinnä olen seurannut tuota linolihappo keskustelua joka johdattaa jäljet sylttytehtaalle eli käytännössä  rypsiöljyyn.  Onko rypsiöljy vaarallista vai terveellistä?  On kai aikas selvää että päällisin puolin tottakai terveellistä  ja linolihapon terveysvaikutuksiakin tunnetaan, eikä niissä ole mitään sanomista.Vaan onko loppujen lopuksi mikään niin yksinkertaista miltä näyttää?

Tausta-aineistona voi hyvin käyttää taannoista viljakeskustelua. Kun katsotaan vaikkapa vehnää  niin se on käytetyin vilja jonka terveysvaikutuksista löytyy sen tslijoona tutkimusta ja mitä  itsestäänselvää edes tutkii – ihmiskunta on elänyt vehnällä tuhansia ja taas tuhansia vuosia.

Vehnäkin on kasvi joka osaa puolustautua ja pakkokin, koska muuten kasvissyöjät söisivät sen alta aikayksikön sukupuuttoon. Sen vuoksi lähes kaikki kasvit  tuottavat myös myrkkyjä jotka  pitkässä juoksussa saavat kasvinsyöjän tuntemaan olonsa  tukalaksi. Tämän vuoksi vaikkapa hirvi tuolla metsässä ei järsi samaa kasvia tai puuta kovin pitkään vaan vaihtelee tasaisesti kasveja. Näin minkään kasvin oma toksisuus ei pääse tuottamaan eläimessä  tuhoa.

Näinhän se alitajuisesti toimii ihmiselläkin. Eihän meistä kukaan syö samaa apetta kuukausitolkulla koska keho osaa kyllä  kertoa, että jotain muutakin pitäisi hotkia. Tämän vuoksi kukaan ei elä vaikkapa pelkällä vehnällä. Mutta jos näin kävisi, alkaisi keho piankin kulkea tulehduksilla, joka on tämän kasvimyrkyn se ensimmäinen ensioire. Myöhemmin tulee sitten nämä diabetekset ja rytmihäiriöt. Vitsi on kuitenkin siinä, että  vehnäjauhoa on useissa ruoissa piilovaikutuksena ja valitsee Prisman hyllyltä sitten melkein mitä tahansa sössöö, siinä on yleensä myös vehnää ainakin jossakin muodossa. Jos ei muuta niin se on leivottu vehnäjauhon päällä. Tämä selittää aikas pitkälle osan nykyisistä ruokaperäisistä sairauksista. Mutta että  löytäisitte mistään yksittäisestä  tutkimuksesta viitettäkään että  vehnä on vahingollista – sitä saatte etsiä tosissanne.

IMG 6705
Minen suosita rypsiöljyä paistorasvana koska silloin saa käytännössä jokaisen paistinpannulla tehdyn ruoan mukana aina annoksen rypsiöljyä, joka on terveellistä niin kauan, kun siitä tajuaa pitää  välisapatteja.


Sama pätee rypsiöljyyn joka päällisin puolin on mitä terveellisintä.  Rypsiöljyn salakavala ainesmyrkky, koska siihenkin pätee samat kasvien lainalaisuudet, on arakidonihappo. Sehän on sillä tavalla kiero omega 6- rasva, että sitä ei saa suoraan kasvista, vaan sen tekee oma keho linolihaposta. Mainitaan sekin että arakidonihappo ei sekään kliinisissä testeissä mikään kuolemantuomio ole –päinvastoin. Olkoonkin että se on ainoa rasva joka tappaa koe-eläimet ruiskutettuna niiden kehoon, mikään muu rasva ei sitten näin teekään. Niksi on sen määrässä. Kun arakidonihappoa saa elimistö liikaa, seuraa ikäviä  juttuja.

Rypsiöljy on sikäli vekkulia ainetta, että  se edustaa lähiruokaa jota kasvaa lähimmällä pellolla. Elintarviketeollisuus suosii sitä, terveyshaittoja ei ole, on halpaa ja monikäyttöistä. Ainoa vaan että pitkässä juoksussa lienee oleellisin tekijä nykyisten suolistovaivojen räjähtäessä käsiin. Tulee tulehduksia, sokeritauteja, pumppu slaagaa ja suolisto on kun lavuaari jonne on juuri kaadettu 2 ltr kinkunrasvaa.

Pitää vaan välttää  rypsiöljyä syömästä liikaa on vastaus. Vaan minkäs voit kun sitä on loroteltu lähes kaikkiin elintarpeisiin eikä sitä voi välttää vaikka ostelis pelkkää  lihaa tai broileria sillä niitäkin elukoita on tällä ruokittu ja molekyyliketjut seuraavat uutta omistajaansa suoraan kananlihasta. Idea on vähän sama kuin vehnässäkin; sitä saa joka päivä  tahtomattaan kunnes yliannos on varma ja keho ei vaan kestä  enää.

Onko siis linolihappo hyödyksi vai haitaksi? Ongelma on kai että  kaikki ovat oikeassa. Se todellakin on se mitä elimistö tarvitsee mutta toisaalta tuottaa paradoksaalisesti jo kokonaisia kansantauteja. yhtäkään suoraa terveyshaittaa ei löydy hakemallakaan mutta piilovaikutukseltaan onkin täystuhoa. Nämä ovat asioita joista on sen takia vaikea keskustella, erityisesti jos keskustelua läpikäydään vaan tieteellisesti eli linkkaamalla milloin mitäkin tutkimusta jossa on paljon hienoja sanoja ja josta ei tajua mitään. Puolustajat ovat tottakai oikeassa – mitään uhkaavaa näyttöä ei ole olemassakaan. Silti se on samaan aikaan mitä  suurin terveyshaitta.

Sääliksi käy muuten tuotantoeläimiä eli sikoja. Aiemminhan oli muodissa nämä viljasiat ja arvattavasti sikaloissa ei voitu kovin hyvin ilman massiivisia antiobioottikuureja.  Enkä suoraan sanoen usko että nämä nykyiset rypsipossut voi yhtään sen paremmin mikäli niiden ravinto ei koostu välillä muustakin.

Tästä opimme miten vaikeaa ravintotiedettä, sen intressipiirejä, suurteollisuutta, vaihtoehtotyyppejä  ym on hahmottaa. Asia pitää vaan osata ymmärtää. Sisäistää. Nähdä sen raamit. Jopa maallikko tajuaa tämän jutun pihvin eli liika on liikaa. ja ettei tätä  liika-annosta voi välttää ellei sitten kokonaan siirry oman puutarhan punajuuriin. mutta tiivistä  tämä kaikki nyt sitten kolmeen some-lauseeseen.

Jukkis