Minun ei pitänyt kirjoittaa Jessikka Arosta enää sanaakaan. Ei yhtään riviä. Vaan jotenkin tähän tilanteeseen vaan joutuu ja perusteena tämänkertaiselle on yksinkertaisesti puolustaa kirjailijoiden ammatti- ja harrasteryhmää ja erottaa joukosta ne, jotka tituleeraavat itseään kirjailijaksi olematta niitä  kuitenkaan.


Jessikkaa toki ymmärrän, että hän on saanut paljon paskaa niskaansa ja on ansainnut vähän rauhaakin välillä. Toisaalta hän sitten itse provosoi minkä kerkeää ja antaa aihetta sille anti-patialle joka hänen persoonansa ympärillä muhii. En ole tähän asiaan aivan syytön itsekään. Olen sanonut aiemmin ja täysin julkisesti Jessikka Aroa  huijaritoimittajaksi. En tiedä onko mielikuva herjaava mutta sitä käytetään yleisesti niistä toimittajista jotka puhuvat palturia, keksivät uutisia ja tapahtumia omasta päästään, ja höynäyttävät niin omaa toimitustaan kuin yleisökuntaakin. Sellaisen paljastuminen on tietenkin aina mille tahansa toimitukselle skandaali.

Kun Jessikka teki aikanaan tämän kuulun Venäjätrolli –artikkelisarjansa YLE-kioskissa, sen pääagenda nojasi tähän Pietarin trollitehtaaseen jonka ulkopuolella YLEn toimittajakunta väijyi kun sankaritoimittajat ainakin. Pienellä  faktantarkistuksella olisi tosin pikapuoleen selvinnyt, että kyseinen trollitehdas, yksityinen PR-yritys Internet Research Agency oli ajautunut konkurssiin jo vuosia aiemmin ja ko.  liiketiloissa toimivat kokonaan toiset yrittäjät. Muuta uutista ei siitä olekaan pitkään aikaan kuulunut, kuin että työntekijät penäävät  konkurssipesältä saataviaan. Tämä siis tapahtui jo ennen koko ukrainankriisin kärjistymistä. Eikä rehellisesti sanoen ole koskaan näytettykään että ko. taho olisi muuta kuin nettimarkkinointiin erikoistunut spammifirma, jonka kontaktit Venäjän valtiolliseen propagandaan ovat suuri kysymysmerkki. Kyllä näin epämääräinen ja tarkoitushakuisen härski vedätys on huijaritoimittajan toimintaa kauneimmillaan. Tosin ei tätä voi kokonaan toimittaja Aron piikkiin pistää, kyllä tässä on täytynyt olla YLEn toimitussihteeri ja päätoimittaja samassa juonessa.

tutkintapyynto
Tässä yksi olennainen syy miksi Jessikkasta ei kannattaisi kauheasti kirjoitella tälläisiä kun minäpoika kirjoittelen. 

Vastaava päätoimittaja  Atte Jääskeläinen sittemmin joutui eroamaan taannoisen YLE-gate skandaalin vuoksi jossa aiemmin oli irtisanoutunut liuta toimittajakunnan parhaimmistoa. On hyvin luultavaa että takavuosien venäjätrolli –valeuutisoinnin takana oli silloinen pääministeri Aleksander Stubb, jonka käskyläinen Jääskeläinen oli. Stubb kun silloin ajoi Suomea Natoon lähes väkisin työntäen uskollisten päätoimittajiensa avulla valeuutista toinen toisensa perästä jotta NATO kannatus nousisi.

Jääskeläisen eroamisen jälkeen YLE:stä lähti myös Jessikka Aro, joka tottakai muisti puolustaa hyväntekijäänsä Jääskeläistä ja ryhtyi luennoitsijaksi ja – kuten hän itse sanoo; kirjailijaksi.

Tehdään nyt asia selväksi että kirjailijan titteli on suhteellisen ilmava. Kuka tahansa joka on julkaissut yhden kirjan edes omakustaneena, voi suhteellisen huoletta olla olevinaan kirjailija. Ammattinimikkeeksi se ei vielä käy. Sen raja on muistaakseni – tämä tulee ulkomuistista – jotakuinkin viisi kustantajalla julkaistua kirjaa. Se on yleensä myös se kriteeri jonka jälkeen voi anoa apurahoja. Kun ja jos apurahoja saa, on se silloin jo ammattinimike koska apurahojen tiukka ehto on, että muuta työtä ei saa tehdä kun apurahoja nautitaan. Aivan varmaa että toimittaja Arolla ei ole viittä julkaistua kirjaa takanaan, vaikka hän aivan selvästi tituleeraa itseään kirjailijaksi antaen ymmärtää sen olevan ammattinimike.

Asiaa pahentaa että toimittaja Arolla ei ole julkaistuna sitä ensimmäistäkään kirjaa. Se nyt yleensä on se kirjailijan nimikkeen vähimmäisehto. Jos kirjailija voisi olla ilman yhtäkään kirjaa, Suomessa asustaisi viisi miljoonaa kirjailijaa. Hän on siis tällä hetkellä valekirjailija. Hän esiintyy kirjailijana, hankkiutuu lavalle jonnekin Helsingin kirjamessuille jne mutta ei silti ole tiettävästi kirjoittanut kuin yhden (kuvitteellsen) artikkelisarjan ja senkin kauan sitten. Hyppäys huijaritoimittajasta valekirjailijaksi on pitkällinen, joskin looginen hyppäys.

Toki hänellä on jokin teksti kustantajalla joka on antanut uuden julkaisupäivän syyskuulle 2019. Voin vain ihmetellä tätä julkaisupäivän siirtoa, mutta valistunut arvaus olisi, että se on luetettu lainoppineella, joka on nähnyt siinä lukuisia kunnianloukkauskanteen arvoisia väittämiä. Kirjan ideahan on kaiketi paljastaa Suomessa some- ja nettimaailman pahaenteiset venäjätrollit. Tuskin ketään nyt voi noin vain mennnä syyttelemään vieraan vallan asiamieheksi ja antaa ymmärtää, että jonkin normikansalaisen mielipide maailmanmenosta on tietoista maanpetoksellista toimintaa. Kyllä siinä on äkkiä kustantaja käräjillä. En tiedä. Voisin kuitenkin kuvitella että tämä on ollut pääsyy miksi kirjaa joudutaan koko ajan muokkaamaan, ja julkaisupäivää siirtämään. Tosin luulisi ammattitoimittajan osaavan tälläisen puolen korjata jo etukäteen? Yhtä kaikki, Jessikkan kirja on siis tällä hetkellä ns pöytälaatikkovaiheessa, olkoonkin että on olemassa alustava kustannusopimus.

Meillä on valelääkäreitä ja valeopettajia ja valehoitajia, ja ilmeisesti nyt myös valekirjailija. Henkilö joka esiintyy kirjailijana ja antaa ymmärtää sen olevan hänen nykyinen leipäpuunsa. En sano tätä yksinomaan pilkatakseni vaan suojellakseni niitä oikeita kirjailijoita.

Olen sivusilmällä seurannut Jessikkaa julkisuudessa. Yksi mikä tässä hänen agendassaan on myös pistänyt merkille, on hänen kykynsä dramatisoida asioita eli harrastaa ns. uhriutumista. Hyvänä esimerkkinä käyköön vaikka tämä sitaatti jonka hän antoi MTV:n uutisille, ja sen alla on sitten kuvakaappauksena se vastakkainen versio.

”Niihin aikoihin Facebookiin perustettiin Venäjän trolliarmeija -niminen ryhmä, johon minua alettiin tägätä ja työtäni alettiin haukkua. Valeprofiilit alkoivat kirjoittaa kommentteja, joissa haukkuivat ihan nimeltä ja joissa toivoivat kuolemaa”.
tagays
Yllä Jessikkan sitaatti tappouhkauksista ja kuvakaappauksena uhkauksentekijän versio.Lukija päätelköön itse kumpi on uskottavampi. Tämä on sinänsä merkityksetön episodi mutta halusin nostaa sen esiin puhtaasti toimittajaetiikan kannalta. Toimittajan tehtävä ei ole vääristellä toisten sanomisia ja ylitulkita sinänsä viattomia lauseita tappouhkauksiksi. Jos ja kun näin tapahtuu, toimittaja-kirjailijan on syytä miettiä peilin edessä toimintatapojaan ja omaa eettisyyttään. 


Sitten on tähän itse Trollisivuston ylläpitäjän moneen kertaan mainitsema asia, että jos ja kun Jessikka kokee haukkumista ja kiusaamista hänen on välittömästi otettava yhteys ylläpitoon ja tämä on hänelle kerrottu tiettävästi moneen kertaan. Samalla tavallahan Jessikka koki kiusaamiseksi että valtioneuvos Mikko Elo nosti vanhan bloggauksensa esiin jossa Jessikka pyysi ilmoittamaan venäjätrollit hänelle. Ja koska ko. ilmoituksessa oli puhelinnumero neljän vuoden takaa, se luettiin valtamediassa niin, että pahanilkiset tahot tietoisesti levittävät häne n puhelinnumeroaan sun muita henkilötietoja. Kansa tottakai pöyristyi Jessikkan hyväksi.

Voin kertoa Jessikkan toimittajamoraalista sen verran, että tavallisesti hän seuraa näitä keskusteluja, osallistuu niihin aktiivisesti. Jossakin kohtaa hän sitten nappaa kuvakaappauksia siitä  mitä hänelle on vastattu, poistaa omat viestinsä ja on näin hankkinut "todisteaineistoa" vihamielisistä sivustoista. Luonnollisesti hän jälkikäteen kokee itsensä uhatuksi ja harkitsee syytetoimia. Antaa vieläpä haastatteluja valtamediaan jossa tuo näitä asioita ilmi dramatisoiden ne kokonaan toisen näköiseksi. 

Vaikka päätin että en sano sanaakaan Janitskin -oikeudenkäynnistä, siinäkin tapahtui tätä dramatisoimista. Kohudosentti Bäckman lähetti sen pronssisoturin pienoispatsaan YLEn toimitukseen jossa lahjasta oltiin huvittuneita ja pantiin Bäckmanille oikein kiitoskorttikin. Muutamaa vuotta myöhemmin käräjäoikeudessa Jessikka koki tämän uhkailuna joka rasitti hänen mielenterveyttään ja ymmärrettävästi haki suurinumeroisia summia korvaukseksi henkisestä kärsimyksestä. Miettiköön nyt lukija tätäkin miten eettisellä pohjalla toimitaan.

Uhriutumista olemattomista asioista, huijaritoimittelua, valekirjailijana esiintymistä – ja kaikki aina tyystin pokalla. Oma henkilökohtainen mielipiteeni Jessikkan ammattipuolesta on, että se rakentuu lähes yksinomaan bluffaamisen varaan. Näyttö on toistaiseksi ollut vain yksi artikkelisarja muutaman vuoden takaa, ja senkin faktapuoli vähän niin ja näin. Loppu on tyhjää puhetta; bluffauksia kuin henkilö joka uhittelee kakkosparillaan pokeripöydässä.  Bluffataan venäjätrollien olemassaolosta, bluffataan olevansa kirjailija, bluffataan että  jokin trollitehdas on olemassa. Kun Jessikka kiertää pitkin maailmaa luennoimassa suomalaisista myyristä ja trolleista, niin kuka sen tietää mitä kaikkea kauhutarinaa ulkomaanelävät saa kuulla meistä suomalaisista.

Jukkis
ps. Toivotaan kaikki että tämä jäisi viimeiseksi kirjoitukseksi tästä aiheesta. Ajattelin kyllä palata aiheeseen kirja-arvostelun osalta mutta on kutina että tuota kirjaa ei välttämättä ikinä nähdä. On vain sellainen aavistus että koko kirjanjulkistus kuuluu näihin bluffitemppuihin. Aika näyttää.

Jukkis