Mieli on vähän kaksinainen. Mielessä on käynyt piipahtaa Lavialla Huuhkajavuori –blues –tapahtumassa mutten silti taida? Ihan vaan muutaman tunnin ajaksi nostalgioimaan sillä isäukko vuokrasi lavaa joskus vuosien 1972-1977 välisen ajan, jos oikein vuosiluvut muistan. Olisi ollut kiva käydä siellä ihan fiilistelemässä.


Nykyisin musiikkitapahtumat painottuvat kaupunkeihin. Kuuntelin muuten Rammsteinia Teiskon Aitolahdella, hyvin tuli jytinä Näsijärveä pitkin ja jopa kappaleista sai selvän. Välimatkaa oli alun toistakymmentä kilometriä.  Tänä viikonloppuna on sitten tuo Blockfest josta mulla ei ole koskaan ollut hyvää sanottavaa. Rappinuoriso edustaa mun silmissäni pöntöintä  nuorisoa mitä vaan onkaan. Yleensä keskusta on ollut kuin sodanjäljiltä ja on varsin tavallista että  meidän kerrostalon takapiha muuttuu lippispäiden ryyppyleiriksi. Viime yönä ei niitä tosin näkynyt mikä kielii että alkavat aikuistua. Ekana vuonnahan ne oli sellaisia 16-kesäisiä  ja nyt onneksi jo parikymppisiä, eli alkavat osoittaa alkeellisia ihmistapojakin.

Olisi myös se huuhkajavuori –blues.En minä siellä paljon ollut silloin kun ukko sitä pyöritti. Siinä läheisessä maatalossa jossa asusti samanikäinen poika. Muutaman kerran kylläkin. Erityisesti silloin mut vietiin tanssilavalle viettään ilta kun tiedossa saattoi olla tappelua. Pikkupoika seassa vähän hillitsi aikuisten käytöstä.

huuhkajanvuori 1
Vetonaula vuodelta 1975(?) eli kanan- ja makkaranmyyntiä. Sittemmin koju pantiin portinpieleen kun kyläläiset halus vaan tulla kanaa ostamaan eikä maksaa sen takia lippua.

Ainakin sen kerran muistan kun äijä oli saanut jostain muhkean laskun jonka eräpäivä oli lähellä ja selvitäkseen tilanteesta se jätti tylysti Kirkalle maksamatta. Eihän se Kirka mitään voinut kun äijä sille sano et se saa rahansa myöhemmin ja takana seisoi rivi järkkäreitä. Me mentiin sit mökille siihen lähelle sillain et yks järjestysmiesten auto ajo edellä ja toinen meidän auton takana. Ihan vaan siltä varalta ettei  Kirka bändeineen ollut järjestänyt väijytystä tielle.

Asiaa voi toki tarkastella myös isäukon kantilta. Siihen maailmanaikaan maksettiin ennakkoveroa. Piti pulittaa koko seuraavan vuoden verot  etukäteen, jo ennen liikekauden alkuakaan. Verottaja tietenkin pisti tulot suht mielivaltaisesti. Jos voitot jäi sitten alle sen mistä oli verot maksanut, verottaja ei tietenkään rahoja palauttanut. Se oli semmoinen maailmanaika. Muistan senkin että kunkin lavalle tulijan piti vielä  maksaa erikseen huvivero, elettiinhän 70-luvulla vielä jatkosodan tunnelmissa johon ei huvitus kuulu. Meillä on vieläkin mökin vintillä näitä huviverolippuja joita on lähinnä käytetty yatzy-pelin muistiinpanolappuina.

huuhkajanvuori lavia
Paikallinen kuuluisuus Ari istuu tässä konstaapeli Salonsaaren sylissä. Ari oli paikalla keräämässä tyhjiä pulloja. Kuuluisuus sen takia että hänen varsin omaperäinen joraamistyylinsä sai aikaan että Juice Leskinen teki siitä kappaleen "Erkki twistaa" ja samoihin aikoihin myös Sleepy Sleepers teki hänestä kappaleen "Urpon pallo". Tätä ette muuten tienneetkään?

1970-luvulla väkivaltaa kyllä riitti kun suuret ikäluokat oli siinä iässä. Erityisesti nokialaiset tuli sinne tappeleen kankaanpääläisten kanssa. Ei ne tulleet koskaan parkkipaikkaa kauemmas eikä tuoneet sinne yhtään rahaa, mutta tekivät  siitä kuitenkin harvinaisen ikävän paikan, johon säädyllisempi väki ei sitten uskaltanut tulla. Ukko rakennutti sitten sinne putkan, oikeen tosi kolkon betonikuution jossa oli alaston lamppu katossa ja palju nurkassa. Kun nokialaiset tuli onnikasta ulos, ne otettiin kiinni samointein, viskattiin putkaan ja päästettiin ulos vasta kun viimeinenkin bussi oli lähtenyt takaisin Nokialle. Sen koommin niitä ei näkynyt. Vanhempi väkikin uskalsi taas takaisin. Tän tappelukulttuurin takia kuitenkin paikka pantiin säppiin joskus 1977-1978 tietämillä.

Mistä me päästäänkin siihen, että kun kerran kattelin niitä vanhoja papereita, niitähän piti säilyttää  tietyt vuosikymmenet, ja kun ukolla oli ohjelmatoimisto jossa vilisi näitä Hurriganesien ym nimiä niin innostuin niitä lueskeleen. Seassa sitten luki ”videon tekemisestä” ja piti oikeen katsoa että kansiossa luki 1972. Video? Sana video tuli mun tietääkseni tähän maahan vasta ensimmäisten videonauhureiden myötä joskus 1981. Olen tätä ihmetellyt että  onko tää näitä aika-agentti –juttuja jossa tulevaisuuden sana esiintyy väärällä vuosikymmenellä.

Päättelyissäni olen tullut tulokseen että video tarkoitti kuvanauhaa jossa oli ääniraita mukana. Siihen aikaanhan ei muuten otettu kun mykkää kaitafilmikuvaa.

Mutta se Huuhkajanvuori? Sehän on tanssilava tuolla keskellä  ei-mitään. Siellä lienee toimintaa enää muutaman kerran kesässä ja kesäteatteri siinä parkkiksella taitaa olla se vetonaula. Itse tanssilava seistä nököttää tyhjänä ja taitaa tuo blues olla ainoa toiminta mitä siellä on. Ei sille mitään voi, että tanssilavoihin pitää panostaa jos ne aikoo saada menestyyn. Ei nää kalervo punttila yhtyeineen ole enää tätä päivää. mutta ehkä ens vuonna sitten jos en nyt saa lähdettyä.

Jukkis
ps. kuvat on vähän punavärikkäät kun ei noi sen ajan polaroidit oikeen kestä aikaa. Kuviin ei sisälly mitään tekijänoikeuksia allekirjoittaneen puoelta vaan niitä saa rötsiä vapaasti jos joku kattoo asiakseen.