Mukavan provo - mutta silti tosi otsikko. On raaka totuus että miehet ovat oikeasti tyhmempiä kuin naiset, siis noin keskimäärin. Vaikka molemmilla on ihan samanlaiset aivot samanlaisine tekijöineen joten mikään fysikaalinen ominaisuus ei tätä selitä. Ja koska kirjoittaja on itsekin mies, hän selvästi lähestyy asiaa kognitiivisesti eli pohtien miksi hän joutuu netissä aina kärhämään kaikenlaisten kanssa. Ja esittää syyksi että kun siellä toisellakin puolen on mies, kalahtaa tyhmyydet yhteen niin että kolisee.


Puhunpa nyt netiikasta eli nettikeskustelujen tasosta. 

Omalta kohdaltani alan vasta nyt hitaasti oppia, että kun sanoo jotain ja siihen tulee joku änkyrä  sanoon ettei varmasti asiat ole noin, ei pitäisi jäädä asiaansa puolustaan. Niitä tulee aina. Aina on se yks josta erottuu se varsinainen arkkivastustaja. Vastaväittäjä on tottakai mies, eikä sitä varmasti asia riso, eikä se siitä mitään ymmärräkään, vaan sitä risoo joko nimimerkin kirjaimet, että tuli riitaa muijan kanssa aamusella tai veromätkyt postissa ja johonkin se pitää purkaa.

Seuraava vaihe on saada äkäisesti kirjoitettu kommentti jossa penätään lähteitä. Joskus olen huvikseni pannut linkin jonnekin pikkukakkosen tulevaan ohjelmistoon ja hyvin harvoin on käry käynyt.  Ei niitä kukaan klikkaa vaan se on yksinomaan taktinen veto jossa kalastellaan jotain.

Se on selvää että jos on netissä kiivasta väittelyä, siinä on syinä ja seppinä  miehet. Miehet osaa olla riitaisia, kärttyisiä, vittumaisia ja äreitä. Yleensä se alkaa niin, että mies lukee jotain juttua ja sekunnin sadasosassa se tekee tunnepitoisen päättelyn olla eri mieltä. Kinaamisen edetessä  tämä tunne muuttuu arvovaltakysymykseksi ja sitä itsepäisemmin mies yleensä haraa vastaan. Siinä mennään sitten kaikki nettitaktiikat puhumalla asian vierestä, solvaten, tarttuen lillukanvarsiin jne jne ja joka kestää päivä- tai viikkokausia. Lopulta seuraa selkävoitto jolloin toinen luovuttaa –hautoen tietenkin kostoa ja uusi kina alkaa siitä eteenpäin jokaisesta uudesta keskustelunavauksesta johon tää sama kärtty tulee sittemmin riiheen. Ei sillä, en tarkoita olla millään muotoa syytön näihin juttuihin, ainakin vedän riidanhakuisia puoleeni kun valo yöperhosia.Niitä  on aina mun edessäni, rivissä ja jonossa.

Ammattitoimittajat tietää nämä. Miten herkkiä erityisesti miehet on luomaan some-kohuja ja saamaan iltapäivälehtien kommentit pillastumaan kun toimittaja on oikein provosoinut jotakin kohdetta. ”Suomen pitää  ottaa miljoona pakolaista” tai ”parveketupakointi kiellettävä kaikissa suomen kerrostaloissa” ja vielä ”pakkoruotsin määrää  lisättävä kouluissa” eikä mene sekunnin sadasosaakaan etteikö kaksilahkeinen kansanosa jo mylvisi suuntaansa. Miesten puijaaminen on saakutin yksinkertaista.

maxresdefault
Juu en ole nähnyt elokuvaa Jokeri mutta näkemättäkin tiedän sen olevan kertomus miehestä joka ei suostu istumaan sukupuolirooliinsa; kilpailemaan paikastaan yhteiskunnassa ja edustamaan perinteistä miesmallia. Suvaitsemattomassa ja ahdasmielisessä miesmaailmassa siitä saa yleensä turpaansa toisilta miehiltä. Pahin synti varmaan on ettei pärjää siinä lokerossa jonka on itselleen valinnut. Kaikki tämähän on siinä sanottu vain alitajuisesti mutta myös konservatiivisesti; joka ei muodostu miesrooliinsa, päätyy arkhamiin massamurhaajana ja mieskriisi syynä tai pikemmin se ettei astu miehen saappaisiin kuten John Wayne.

Kun asiaa miettii itsensä ulkopuolelta niin varsinaisesti se syvällisin syy on sukupuoliroolissa. Mieheen on lapsuudessa koodattu jo joku ihme kilpailuvietti. Ne jotka ei siinä pelissä pysy, niistä puhutaan kauniisti syrjäytyneinä, eli itsetuhoisina tapauksina jotka täyttää  alkoholistiparantolat ja vankilat. On katsokaas syynsä miksi vankilajärjestelmä on rakennettu yksinomaan miessukupuolelle. Siellä on sitten se oma kilpailuviettinsä kuka on hulluin, tehny isoimman keikan tai kuka kovin lyömään, eli kuka saa tunnustusta vankilahierarkiassa. Se on alakulttuurin kilpailuviettiä siinä missä muut kilpailee keskiluokan tikkailla saavuttaen asteittain sitä sun tätä – kilpailemalla. Se on se sama kilpailuvietti näissä nettipalstoilla urosten kesken jossa asia itsessään ei ole oleellinen, oikeastaan sillä ei ole paskankaan väliä, vaan sillä kuka on niinku toistaan älykkäämpi, asiassaan oikeammassa tai saa enemmän peukutuksia. Kyse on miehen sosiaalisesta asemasta yhteisössä, kuten nyt vaikka jollain sisäsiittoisella palstalla tai blogialustalla ym.

Ylläoleva ei kuulosta kovin mairittelevalta miehen älykkyyttä kohtaan mutta miehet ajattelee asiat juuri noin. Niille kaikki on periaatekysymystä, miehen roolia ja kynnyskysymystä. Jokainen eri mieltä  oleva on vihollinen, uhkakuva tai jokin muu ei-me.Tämä on varmaan se pääsyy miksi nettipalstoilla ei jostakin syystä koskaan synny mitään luovaa ja kaikkia kehittäviä  yhteisiä ideoita vaan yksinomaan sitä negatiivista puolta. Ihmisluonto voitti internetin perusidean eli siirtää  ihmiskunta kokonaan uudelle tasolle.

kova laki
Yleensä en jää telkkariin koukkuun - walkingDeadia lukuunottamatta - mutta Kova Laki -erikoisyksikkö on voittanut paikan sydämessä. Alkujaan pidin sitä vain feministisenä mutta sitten tajusin sen älyllisen ja valistuksellisen luonteen. Sarja ottaa vahvaa kantaa kaikkeen sukupuoliseen ahdisteluun ja viimein olen tajunnut sen olevan kouluohjelma joka muovaa mieskuvaa kokonaan uusiksi. Eräänlaisten miehille tehty käytöskoulu -ohjelma ja toteutettu harvinaisen älykkäästi.


Pelkkä miehen roolimalli ja kilpailuvietti ei selitä kaikkea mistä nämä  riidat kumpuaa.  Miehessä  ja hänen sukupuoliroolissaan on paljon muutakin epämieluisaa joista miehet yleensä kärsivät hiljaisesti mutta asian tabumaisuuden vuoksi niitä ei ilmaista. Yksi vakava puute miehillä on tottakai kykenemättömyys erottaa tunneskaalaa rationaalisesta älykkyydestä. Miehet eivät tunne tunteitaan eivätkä erota mikä on tunteenpalon johdattamaa vaikka itse ovat sitä mieltä että ovat rationaalisia. Sukupuolirooli tekee siis miehistä tyhmempiä kuin naisista. Se asia on vaan näin.

Nyt voi loppukaneettina pohtia tekeekö maalle hyvää että sen korkeimmat päättäjät ovat nuoria naisia jotka ovat koulutettuja, nopeaälyisiä ja joilla on arvomaailma kohdillaan kuin myös kyky erottaa tunnepitoiset mielikuvat asiakokonaisuuksista. Sillä eikö jo kontrasti todista jotakin muuta. Erotettu pääministeri joka puski itseään asiasta toiseen miettimättä mitään, miesministeri joka soutaa ja huopaa siirrellen vastuuta ja pakoillen mediaa ja miespuolinen oppositiojohtaja joka sydäntäsärkevästi koettaa vedota siihen että vanhusten olot on oltavat sietämättömät koska ne on sitä aina olleet ja köyhien hyvä kuolla hankeen kun näin on ennenkin tapahtunut. Kontrasti edustaa tunnevetoista ohjelmaa jossa ei ole tolkkua ensinkään, päämäärättömyyttä ja jossa oleellista ei ole päätösten johdonmukainen järjettömyys vaan että edustaa sitä miehen kilpailuviettiä jossa vietin nimissä ajetaan puskaan.

Ei tästä varmaan kukaan tullu hullua hurskaammaksi, hapuileva kirjoitus jossa koetettiin miettiä  käyttäydymmekö me näin kuten käyttäydymme omasta vapaasta tahdostamme vai sittenkin meihin istutetun sukupuoliroolin vuoksi joka edellyttää meidän ajattelevan asioista juuri niin ja näin.

Jukkis