Tässä tulimjuu pikkutauko kun piipahdin tuolla Ruotsin puolella. Helsingin linja eli pari yön reissu. Kun ei tässä ny muutakaan niin kerronpa kuulumista matkan saralta. Ei mitään vanhaa muttei uuttakaan.


Pakko lähtee pakoon. Tullut viime aikoina lihavia tilejä ja samassa suhteessa mitä ihmeellisempiä laskuja putoilee postiluukusta. Toisekseen mun lyhytelokuva ei päässy Tampereen elokuvajuhlille joka tarkoittaa ensi-iltaa vissiin jo ens viikonloppuna juutuubissa. Ei kai siinä muutakaan voi...?

kansallismuoseo 1
No widdu...olihan se makee paikka. Tälläinen puoliprimitiivinen metsäläissuomalainen tuntee tervehenkistä alemmuutta korkeakulttuurin edessä.

Sitten niihin huonoihin uutisiin.... Laivan taxfreessä ei myydä norttia. Kysyin jässikältä ja se sano et on se edelleen myynnissä mut saatavuusongelmia. Minen usko. Appiukko koitti sitä ettiä mulle tällä samalla laivalla kuukautta aiemmin eikä sillonkaan ollu. Mulla on mielikuva että koittavat supistaa tupakinmyyntiä ja ainakin karsia kaikki äijäröökit pois, kun ei ollu lucky strikeakaan. Noh, otin ihan lakisääteisen satsin eli yhdet kartongit per kärsä. LM originalea suositteli yks kundi johon laivalla tutustuin. Sano et se on tän satsin ärjyintä laatua. Palatessa jouduin tuijottaan kaikkia kolmea tullihenkilöä suoraan silmiin ahtaassa tunnelissa ja tiedä sitten paljonko olis naama värähtänyt jos olis ollu kassissa se normi 10-12 kartonkia nordendaalia?

kansallismuseo 2
Tässä taulussa poseeraa jotain tärkeitä tyyppejä... en vaan yhtään tiedä keitä?


Laivalla oli se pakollinen tangojuttu. Tanssilattia tottakai täynnänsä. Ei noi varustamot uskalla lähettää laivaa ilman tangoyhytettä vaikka kuinka olisi kylkiäisenä joku huippuluokan tanssirevyy ruotsinmaalta. Ei suomalaiset ymmärrä muusta kun tangosta.

Mikä tuo mieleeni aina ne wanhat hyvät ajat kun isäukko soitti Porin Yyterissä rumpuja Tauno Suojasen rautalankayhtyteessä ja lämppäribändinä ei ollut enempää eikä vähempää kun amerikkalainen Rolling Stones. Juttu on muuten ihan totta.

Koska siihen aikaan ihmiset tuli tanssiin vaikka siinä ennen oliskin ollu jotain "nykypäivän kotkotusta" joten rollareiden jälkeen piti vielä tanssibändin jäädä soittamaan tangoja puolenyön paikkeilla.

Enkä minä tangoon niin kielteisesti suhtaudu vaikken sitä voikaan sietää. On olemassa salaliittoteoria jota luin netistä että alkujaan tango olis keksitty jossain Viipurin lähistöllä. Suomalaiset merimiehet vei sen argentiinalaiseen satamakapakkaan josta argentiinalaiset sen varasti ja loi sille kokonaan toisenlaisen sovituksen. Sieltä suomalaiset toi sen sitten takaisin Suomeen sovittaen sen uudelleen pois argentiinalaisesta tulisuudesta. Kyseessä olis kun oliskin kansallismusiikkia tän teorian mukaan. Joten kai mun on se sallittava.

kansallismuseo 3
On jylhää juu... portaatkin aikamoiset. Tosin suositan käyttään hissiä. Se mikä oli mestassa pielessä oli se ettei siellä kelvannu kahviossa kun kortti, No olihan mulla OP-Visa mut vitutti se vähän kun tuli noita kruunuja vaihdettua. Nehän on nykyisin ihan arvotonta rahaa kun sata kruunua vastaa vasta meikäläistä kymppiä ja kolikot on vähän mitä ennen Italiassa liiran aikaan. Eli niillä voi heitellä leipiä. 

Ruotsissa eksyin elämäni ekaa kertaa kansallismuseoon. Oli positiivinen yllätys että se oli sisäänpääsyltään ilmainen mutta jonkinlainen kulttuurishokki se kuiteskin oli - ainakin kun vertailukohtana pitää Helsinngin vastaavaa. Sillä vaikka itse kivitalo oli korttelin kokoinen, ei sinne ollut saatu mahdutettua kun pelkkiä kuninkaallisten muotokuvia. En minäkään ole aiemmin tiedostanut miten suurimittaista Ruotsissa kaikki on, ja yksin muotokuvat täyttää yhden jättimuseon kokonaan - ja sekin "vasta" 1500-luvulta eteenpäin. Nekin pelkkiä kunkkuja ja jotain tärkeen näkösiä tyyppejä, hoviporukkaa kumminkin. Siellä on sitten kai jossain muualla historiallinen museo erikseen ja sitten vielä viikinkimuseokin. On ABBA-museokin...niinpä niin. Meillä kyllä menee suomalaiset jutskat kaikki yhteen rakennukseen?

Jotenkin ne taulut ja veistokset ei vaan mulle avautuneet. Minä olen tottunut siihen että vanhat maalaukset on aina hailakoita mutta siellä konservointilaitos on pitänyt huolen, että ne on kun eilen maalattuja. Se oli jotenkin luonnotonta seurattavaa vaikkakin niin vahvoista väreistä imi energiaa itseensäkin.

kansallismuseo 4
Lepohetki meille suokaa... sääret huutaa jo hoosiannaa ja muijalta napsahti polvi jo alkuvaiheessa. Ei sitä tajuakaan että Tukholman kokoisessa metropolissa salienkin on oltava puoli kilometriä pitkiä jotta ne kaikki 25 000 vierailijaa per tunti mahtuu sisään. Kyllä siinä kintut on vaan lujilla.


Gärdetin asemalla jouduin muijan kaa kulkeen jonkun hullun ja vähän iäkkäämmän arabin perässä. Se käänty ja rähjäs jollekin takanaan olevalle olemattomalle tyypille. Otti kalustaan kiinni ja puristeli sitä näyttävän uhmakkaasti tälle näkymättömälle. Näky olevan erektiokin kun tarras niin hyvin. Arvioisin että äijällä on hyvin alkava aivoskleroosi ja kumma ettei se vielä ole lukkojen takana. Tein jo päätöksen että jos ottaa mut kohteekseen ja näyttelee kikkeliään, opetan sille miten härmässä on toi mielisairaanhoito järjestetty. Ravistelee vähän rinnuksista ja sanoo selvällä suomella: saatanan vanha hullu! Noh, ei siihen ei sentään menty.

Opinpahan tällä reissulla senkin paljonko känny syö merellä akkua, eikä laturia tietenkään mukana. Pakkohan se oli kiinni pitää valtaosan matkasta. Nyt on se reissu tehtynnä vaikka tupakallisesti en oikeen hyötyny mitään. Mutta nyt vois koittaa noilla lastentupakeilla vähentää kun se on sellanen matemaattinen juttu; yks poltettu aski per päivä maksaa jo melkeen kympin mut puoli askia vaan vitosen joten voi sitä säästää sillainkin. Toisekseen takintaskut on täynnä irtoaskeja tupakkia ja cigarilloa kun piti testimielessä ettiä sitä vahvinta.


Jukkis