Jostain syystä kun katson olevani vielä viimeisiä tupakanpuolesta puhujia, pisti silmääni uutinen, jossa linnunpoikanen oli tukehtunut tupakantumppiin. Kun sitä oli kauhisteltu ja pöristelty aikansa, menin sitten työntämään siihen(kin) nokkani ja sanoin sitä valeuutiseksi. Vaan aina kun liikutaan somen alustalla, mitään ei voi koskaan perustella vaan on tyydyttävä toteamaan asiat poleemisesti parilla relatiivilauseella mutta onneksi on tää oma sivusto.


Syövätkö linnut, tai edes linnunpoikaset tupakantumppeja? Näin näyttää tapahtuneen sillä vallitsevan uutisen mukaan eläinhoitolaan oli tuotu sairas linnunpoikanen joka otti ja kuoli. Utelias elänlääkäri suoritti sille sitten ruumiinavauksen, eli hienommin obduktion, ja löysi sen suolistosta tupakannatsan.

tumppi
Päivän pöyristysuutinen tupakantumppien vaarallisuudesta. Otetaan kuollut lintu, noukitaan maasta tupakannatsa ja pannaan ne samaan kuvaan niin johan syntyy taas paheksuntaa tupakoitsijoita kohtaan.

Uutinen sattui sopivasti SavutonSuomi -työryhmän uusimpaan kampanjaviritelmään. Kun tupakoitsijat on saatu viimein häädettyä sinne tontin ulkopuolelle asti, on seuraava saarrosyritys sitten keskittyä tumppeihin. Näin tupakoitsijan elinpiiriä kavennetaan koko ajan ja seuraava askel onkin sitten tehdä tupakoinnista yhä haastavampaa keräämällä tumpit mukaansa. En minä sillä etteikö tumpit olisi yksi roskaamisen muoto ja siisti tupakoitsija kerää jätöksensä mukaansa, joka korrektia onkin.

Minua tämä tapakulttuuri ei kosketa. Olen paha! Filtteri sisältää pahvia, sisältä selluloosaa ja varsinaisen savukkeen pinta on paperia. Ne ovat siis kaikki puuta, ja maatuvat olemattomiin samassa tahdissa kuin mikä tahansa puutikkukin, tai jopa nopeammin. Eikä se varsinainen tupakanlehti jätä maatumatta, onhan se orgaanista ainetta. Koska jotakin paheellista pitää kumminkin keksiä, löytyy uutinen jonka mukaan filtterit päällystetään muovikelmun tapaisella. Ja muovihan on paha. Tai itse asiassa muovikin on vain orgaaninen tuote joka tehdään öljystä ja aikain saatossa sekin maatuu olemattomiin ja muuttuu normaaliksi hiilivetyketjuksi. Öljy palaa takaisin maaperään niin sanotusti.

Minulle pisti tässä uutisessa silmään muutamakin erikoinen huomio. Ensin on tuo kuollut lintu jolle on tehty uutisen mukaan ruumiinavaus joka ilmeisemmin suoritetaan vetämällä se veitsellä tai saksilla halki. Kuvassa oleva kuollut lintu näyttää kuitenkin ehjältä? Toinen mitä olen alusta asti ihmetellyt on se, että tässä tuntuu vallitsevan se ihmisten käsitys eläimestä, joka olettaa niiden syödä popsivan kaikkea mitä maasta löytyy. Eläimet ei sentään ihan niin itsetuhoisia ole, ja ne tunnistavat kyllä ravintonsa ja jos näin ei olisi, ne söisivät kaiket päivät männynneulasia, kiviä, tikkuja ja olisivat jo lajeina kuolleetkin kertaalleen.

Se mistä tiedän tämän jutun silkaksi valeuutiseksi on se, että siinä rikotaan anatomian lakeja. Kun verrataan linnunpoikasen ruokatorven kokoa tupakantumpin halkaisijaan, nähdään jo paljaalla silmälläkin että tumppi on paksumpi kuin ruokatorven koko. Tiedän tiedän.. kohta tulee taas joku besserwisseri selittämään tälle jonkun oivan meriselityksen mutta ei se asia siitä mihinkään muutu. Ette tekään pysty nielaisemaan keitettyä strutsinmunaa kokonaisena. Jos se vielä suuhun mahtuisi, niin eipä menisi enää kitarisoista läpi.

Ainahan kansalaisia saa jymäyttää ja kehitellä heitä varten valeuutisia, jos tarkoitusperät vain ovat jalot. Piti oikein googlata tunnetaanko tälläisiä tapauksia ylipäätään. Ei tunneta. Sen sijaan löytyi kyllä uutinen että pikkulinnut mielellään vierailevat tuhkakupeilla koska saavat filttereistä selluloosaa pesätarvikkeeksi. Vielä mielenkiintoisempi uutinen löytyi tutkimuksesta jonka mukaan näiden filttereiden nikotiini pitää pesiltä poissa kaikki lintukirput ja muut loiset. Ötökät sun muut syöpäläiset eivät arvosta nikotiinia ja tämän takia nikotiinia on aikanaan käytettykin hyönteismyrkkynä. Omalla linnunvaistollaan talitintitkin ovat tämän oivaltaneet ja kantavat mielellään tumppeja pesäänsä jossa ne nokkivat selluloosat irti. Jos asiaa katsoo tämän uutisen valossa, niin tumpithan itse asiassa pitävät loissairaudet kurissa ja vahventavat näin lintulajeja.

Omasta puolestani annan tapanormit. Tupakan voi tumpata mihin huvittaa, se ei paljoa silmään pistä. Sen voi tumpata myös luontoon kunhan varmistaa ettei tahtomattaan sytytä kuloa. On sitten eri asia jos tupakoi aina samassa paikassa, eli ns. tupakkapaikassaan, alkaa natsojen määrä muodostua ongelmaksi. Silloin on syytä käyttää jo tuhkakuppia, johon käy mikä tahansa lasipurkki. Näin säilyy sopu tässä maailmassa sillä kaikki tontinomistajat eivät pidä porttinsa edessä olevasta näkymästä.

Toinen johon haluan kiinnittää huomiotani on nykyinen median tila. Näyttää siltä että kullakin intressipiirillä on oma agendansa ajettavana, ja silloin kelpaa mikä tahansa valeuutinen tai väritetty uutinen, jossa pientä asiaa on liioiteltu suoranaiseksi hallituskriisiksi ja maailmanlopuksi. Koska media tuottaa tarinaa toisensa perästä, eikä niiden julkaisijoista ole aina takeita, on yleissivistys siihen ainoa ase. Kun jutussa ilmenee silkkoja mahdottomuuksia, on syytä olla hereillä. Kuka meitä taas vedättää ja minkä takia.

Jukkis
Gravatar
Arite
Joku pieni korkillinen matkatuhkis on kätevä. Tulitikkuaskikin menettelee, mutta haisee.
Laitan tumpin usein ihan vaan taskuun ja sitten vasta haiseekin.
Aina ei vaan jaksa ja heitän tumpin maahan, anteeksi.

Yks tumppi voi saastuttaa paljon vettä.
10 litran ämpäriin tumppi veteen ja vesi on pilalla.
Kuinka paljon vettä tarvittais, että sinne vois heittää tumpin ja vesi olis juomakelpoista?

Tupakan puolesta minäkin että ei sillä.
Aski päivässä 9,30. Lähes 300 euroa kuukaudessa tupakkaan.
Mistä se raha tulee? Ei mulla oo sellasia rahoja. Ja silti sen verran menee.

Gravatar
jukkis
aattelin loppukesällä käydä ostamassa haaparannasta säkin raakatupakkaa jota sit koetan jossain kuivata jollain tavalla. siitä saa sit piipullisen jos toisenkin. kuuleman mukaan ne myy sitä askartelutarvikkeena, voi vaikka taitella ankkoja tms, niin tulli ei mahda mitään. Kyllähän tää kehitys menee siihen suuntaan että kotitarvekasvatus on nousevaa hottia. Jos kerran jengi kasvattelee chilejä, pilveä ja tomaatteja niin miksei sit tupakkaakin?
Gravatar
Kyösti
Ei ainakaan viime kesänä näkynyt raakatupakkaa Haaparannalla. Hienoa purua oli joka on tarkoitettu nuuskan itsevalmistukseen. Tupakanlehtiä voi tilata Saksan ebaystä. "Rohtabak" mutta ne eivät ole niin hyviä kuin mitä ennen Ruotsista sai ostaa.
Gravatar
Arite
Tupakanlehdet ruskistuu helpoiten laittamalla lehdet yksitellen vierekkäin ikkunalaudalle tai/ja pöydälle syysauringonvaloon.
Lehtiä päällekkäin pitämällä voi mädättämällä ruskistaa, mutta sillon lehdet täytyy selata läpi monta kertaa päiväs ainakin parin viikon ajan, ja jos kerrankin unohtuu niin lehdet homehtuu.

Maaliskuun lopulla esikasvatus.
Kesäkuussa ulos.
Heinä-, elo- ja syyskuussa ruskistuvat alalehdet on parhaimpia.
Lokakuun alussa sadonkorjuu tai viimeistään ennen ensilumia.

Piilota kommentointilomake