Kun nyt tupakantumpin osalta syvennyin tutkimaan aihetta nimeltään mikromuovi, niin miksen jakaisi tietouttani. Mikromuovihan on saanut alkunsa yhteiskuntakeskustelussa tyynenmeren valtaisasta muovipyörteestä, jossa muovi hajoaa yhä pienempään ja pienempään tilaan. Mitä aihetta opin, ei se niin vakava uhka ole, mitä julkisuudessa paisutellaan ja Suomen kaltaisessa pikkumaassa sen esiintyvyys on marginaalista luokkaa.


Suomessa keskustelua on käyty tosiaan tupakantumppien osalta. Sen muovikääre on itsesään paholaisesta. Sen sisällä ole selluloosakin on kuulemma luonnossa hajoamatonta. Tästä jo arvasi että tämä on joku SavutonSuomi -työryhmän uusin valistuskampanja. Kun ensin saatiin tupakoitsijat pois toisten ihmisten lähettyviltä, sitten sisätiloista ulos niin sitten koetetaan ahdistaa lisääkin nurkkaan puhumalla tupakantumpeista.

mikromuovi
Tälläiset otokset käyvät sieluun mutta onneksemme kuva on luotu photoshoppaamalla

Onhan se siis totta että filtteri päällystetään muovilla. Muovilla päällystetään kostumisen estämiseksi kaikki pahvilaatikot, pahvirasiat, paperilautaset ja jopa A4 paperiarkit. Kaikki mikä vain paperitehtaalta tulee, omaa muovipinnoitteen. Jostakin syystä vain tupakanfiltteri yksin niistä on paha ja kaikki muut hyviä.

Muovia tehdään öljystä. Tai se on väärin sanottu. Öljy on yksi hiilivetyketjun muoto ja muoviakin voi valmistaa mistä tahansa hiilivedystä. Hiilivedyt ovat yksi yleisimpiä molekyyliketjuja maapallolla. Hiilivetyjä ovat vaikkapa hiilidioksidi, kivihiili, metaani jne. Sitä riittää, kiinteässä ja kaasumaisessa muodossa valtaisat määrät. Ei muovinvalmistus vaadi enää saudien raakaöljyä.

Muovi hajoaa kuten kaikki hajoaa. Tunnetusti kaikki pilkkoutuu olemattomiin, ruostuu, lahoaa, murenee, pehmenee. Jotkut nopeammin kuin toiset. Muovi pilkkoutuu pienemmäksi ja pienemmäksi kunnes sen koko on alle 5mm jolloin puhutaan mikromuovista. Mikromuovi saattaa olla vaarallinen vielä jollekin planktonille, tästä kiistellään, mutta ei isommille olennoille. Sekin on vain välivaihe sillä se pilkkoutuu siitäkin vielä pienemmäksi nanomuoviksi. Sen vaikutukset ovat epäselviä ja arvailujen varassa. Lopulta se kaikki muuttuu takaisin hiilivetyketjuksi ja kiertokulku on saavuttanut etappinsa. Tottakai muovissa on myös kemikaaleja mukana mutta aikain saatossa nekin ovat yksittäisiä molekyyliketjuja jotka päätyvät maaperään josta kasvimaailma imee ne runkoonsa ja ne pilkkoutuvat kuten kaikki muukin.

mikromuovi1
Photoshoppauksen jalo taito. Otetaan kuva atollilta ja toinen kuva jonkun limonaditehtaan takapihalta ja liitetään toisiinsa ja `voila kuten ranskalaiset sanoisivat. Nostan näitä juttuja esiin sen vuoksi etten usko minkään kampanjan pärjäävän pitkään valehtelun ja manipuloinnin voimalla sillä tunnetusti valheella on lyhyet jäljet

Muovissa on paljon hysteriaa mukana. Pääsääntöisesti se on vaaraton aine. Se on hajoava aine ja puheet siitä että se on luonnossa hajoamaton, voidaan kumota sillä että montako 1970-luvulla luontoon viskattua muovipussia olette nähneet? Muovin deonisointiin täytyy olla muut taustasyyt. Ne voivat olla SavutonSuomi -työryhmän uusin vedätys, tai yleinen vastahakoisuus fossiilisia kohtaan tai vain ympäristöajattelu. Pitkälti tavallisella pulliaisella kyse on kaupunkikuvan siisteydestä. Jotakin jota joku ohjailee tuolla jossakin ja oikeanlaisella valistuksella saa meidät ajattelemaan haluamallaan tavalla. Aikaa myöten kaikki propaganda hajoaa omaan mahdottomuuteensa ja aikaansaa vastarintaa, jos jotakin asiaa puolustellaan mahdottomilla.

Mikromuovi nyt on tämän päivän puheenaihe. Meillä suomessa on ollut tapana että kaikkien asioiden kohdalla läpikäydään kansalaiskeskustelua jostakin aiheesta ja sitten kun siihen kyllästytään, keksitään jotain muuta poleemista aiheentynkää. Puheenaiheet tulevat ja menevät. Mikromuovi on tämänpäivän juttu ja kun ei sen vaarallisuudesta voi sanoa juuta tai jaata, se on aiheena tuomittu katoamaan. Neuvoni on; unohtakaa koko juttu!

Jukkis
Gravatar
Mikko
Muovinpehmentimet, mitä bisfenoleita ja ftalaatteja ovatkaan, saavat elimistön luulemaan niitä hormoneiksi, jolloin keho vähentää omaa hormonituotantoaan, joka taas sekoittaa mm. siittiöiden valmistusprosessin.
Piilota kommentointilomake