Tänään jupistaan sellaisesta teemasta kun koronaärtymyksestä. Hermot alkaa kiristyyn ja huomaan sen välissä itsessänikin. Mutta ei se rajoitteista johdu tai sitkustyneestä taudista vaan ihan vuodenajasta. Nyt on tämä talven loppupuoli joka on sellainen ikävä vuodenaika. Näihin aikoihin on muutenkin hermot kireellä.


Omakohtainen harmi on autonostossa saadut vanhat talvirenkaat. Varsinkin yksi niistä tapaa ruveta vuotaan vanteista pakkasella. Kun on pakkasta yöllä ja päivällä plussaa, ensimmäinen teko on käydä ottaan siihen ilmaa. Kyllä se ärsyttää. Jos on ollu tosi kylmä, sisällä on puoli kiloa ja jos vaan muutama pakkasaste tai nollassa, puolitoista kiloa. Ihan nollapaineella ei sentään onneksi ole täytynyt ilmaa käydä ottaan. Siinä kun voi mennä koko akseli.

Nythän on se aika että teknisesti on päivisin lämmintä mutta missään ei voi vielä istua eikä muutenkaan mihinkään voi mennä. Luontoon ei pääse ja kaupunkien katupöly panee keuhkot rohiseen. Telkkarikanavat on jo pyörittäneet kaikki marvel -elokuvansa viiteen kertaan ja jääminä sieltä tulee iltaelokuvina jotain komedioita. Siinä sitten istutaan ja ihmetellään.

Onneksi meillä on sentään aina hallituksen haukkuminen. On nää "pöhköyden puolesta" -liikkeet jotka vastustaa kaikenlaisia rajoituksia. Sitten on vastapainoksi koronarajat kiinni -kansalaisliikkeet, maskipakkoja vaativat ja niiden vastapainona nämä jotka kyseenalaistaa maskien vähäisenkin hyödyn. Toiset vaatii kovaan ääneen liikkumisrajoituksia jotta saadaan lopultakin remunuoriso kuriin ja ostarilla notkuvat abdullahit ruotuun. Tietenkin sen vastapainona sitten nämä jotka näkevät sen kansalaisoikeuskysymyksenä. Yhteistä on vaan kiukku joka kohdistuu aina hallitukseen. Minusta ne saisivat ryhtyä suoraan toisiaan vastaan. iso nyrkkirysy johonkin kadunkulmaan. Pakko kyllä ihmetellä Marinin pinnaa kun se joutuu kaiket päivät kuunteleen sitä tolkutonta mölinää mutta kai se kuuluu ammattiin.

lumettakas
En ny muista olenko tätä kuvaa aiemmin esittäny? keskellä pitkittyvää kevättä, takanapäin hirmupakkaset jossa on saanu varpaat jäässä kahlata lumihangissa olen pitänyt tätä kuvaa työpöydällä. Sen nähdessään alkaa aina naurattamaan ja lopulta irtoaa kunnon hohotus. Sitä vaan osaa nauraa tän ajan ihmisten ja aikakauden hulluudelle.

En minä usko että liikkumisrajoituksiin mennään. Alentuvat tautikäyrät kielivät että takaviikkoina julistettu ravintoloiden ja kuppiloiden sulkeminen alkaa vaikuttamaan. Sillähän on kahden viikon viive että se alkaa näkymään. Sen sijaan uskon että taannoinen ano turtiaisen koronalingon tuoksuinen vaalitapahtuma jonne kerääntyi massoittain väkeä, alkaa nostamaan käyriä. Ajallisesti tämä kauniaisen nousu korreloisi tämän tapahtuman kanssa. Ainakin jos 5-7 vrk on se altistumisaika. Nehän on nuoria ihmisiä ja nuoret aattelee sen niin että ne sairastaa koronan harmittomasti. Varmaan on niinkin. Sitä ne ei aattele että ne sairastuttaa sitten ympäriltään ihmisiä jotka ei sairasta sitä harmittomasti, sen oivaltaminen vaatisi jo korkeampaa matematiikkaa. Joitakinhan ne on jotka teholla makailee, ja tartunta tullu nuorten kautta joille se edustaa harmitonta flunssaa. Niinpä.

Mun on jotenkin vaikea tuntea sympatiaa hesalaisten puolesta koska yleensä ottaen sitä saa mitä tilaa. Siis kun puhutaan tästä liikkumisrajoituksella uhkaamisesta. Tunnen toki sympatiaa yrittäjien puolesta jotka on sijoittaneet niihin kuntosaleihinsa omat ja lainatut, mutta olen käsittänyt että kulut korvataan. Jos pienyrittäjät on nyt pakotettu ryhtyyn palkalliselle lomalle, niin ei se voi ihan paha asia olla. Meillä täällä tampereella kun ei tartte liikkumisrajoituksia pelätä. Tamperelainen on aina luonnostaan vähän epäluuloinen ja siihen ei uppoa dissaajien hullunhoureiset ufojutut. Mariniin ne luottaa koska se on tamperelainen ja näin ollen fiksu ja luotettava. Hesalaiset on epäilyttäviä. Niillä on sähköpyörät, sykemittarit ja luonnostaan snobeja jotka puhuu vihreistä utopioistaan jotka on kun jotain sci-fi elokuvaa. Hesalaiset politiikot todella epäilyttäviä.

Toisekseen tamperelainen mieltää olevansa maalainen ja asuvansa maalaiskaupungissa. Sillä on aina luonnostaan kartteleva asenne ylilyöntejä kohtaan ja jalat maan pinnalla.

Kun hesa on niin urbaani paikka ettei siellä puhuta ohikulkijoille ja yleensä vältellään katsekontaktia koska siihen saattaa tarrautua joku hörhö, niin ei täälläkään ventovieraille puhuta. Sen sijaan tamperelainen osaa mulkoilun taidon. Maskiton sisätiloissa saa aina mulkauksia ja tämä joukkomulkoilu yleensä jossain kohtaa pakottaa ottamaan maskin naamalleen. Näin meillä ja varmaan muuallakin - paitsi hesassa. Ilmankos ne tautikäyrät on siellä mitä on. Ilmapiiristä johtuvaa. Kangasalan Lidlissä oli maskiton nuorisoporukka ja seassa yks afrikkalaistaustainen teini. Rouva edessäni puisteli päätään ja katsoi minuakin yhdynkö hänen paheksuntaansa? "Sehän on neekeri" sanoin sit siihen, kuin se selittäisi kaiken. Se kuuli sen siellä naapurijonossa, hyvät korvat kiistatta, ja sen hymy sammui. Ei mitään anteeksipyydeltävää; kansalaisvelvollisuus!

Mietittekö mitä nyt duunailen? Koetan pitää mielialan harmonisena. Tekisi mieli kiivastua milloin mistäkin ja ärtyä noin yleisesti. Mutta viha ja kiukku on kuluttavaa toimintaa joka on kaikesta muusta pois eikä välttämättä hyvää energiaa. Hitaasta keväästä se vaan johtuu.

Samalla mietin miksi ihmeessä olen aina kaikkien kanssa eri mieltä? Sitä luuli olevansa koronarajoitusten kannattajana ja rokotusmyönteisenä edes yhden kerran elämässään valtavirran kanssa yhteisillä linjoilla. Sen ainoan kerran. Vaan miten kävi. Facebook -tutut alkaa yksitellen kääntyä koronadissaajiksi ja erinäisiksi salaliittotyypeiksi kunnes on yksin vähemmistönä. Taas. Näin käy aina.

En minä niille mitään sano. Face ei ole sellainen alusta jossa sanoisin yhtään mitään. Minä olen tottunut perustelemaan sanottavat ja tarvittaessa haen perustelujen perustelutkin. Osaan olla juurtajaksainen ja se olisi sietämätöntä jos joutuisi pukemaan kaiken viiteen relatiivilauseeseen. Ei sillä alustalla käydä mitään koronakeskustelua vaikka turhaa se tietenkin on muutenkin kun ajattelee miten koronadissauksen keskeiset väitteet on vallitsevien tosiasioiden vastaisia mutta ei se ketään herätä. Joka tapauksessa on aika nyt lähtee hakeen renkaaseen ilmaa

Jukkis