Sori että olen ollut kateissa viime päivät. Kuin anteeksipyyntönä tein sitten tälläisen huumoripläjäyksen joka toivottavasti sais ees vähän suupieliä ylöspäin. Se on käännös ikivanhasta ming-dynastian aikaisesta kiinalaisesta juomalaulusta. Aika rappioalkoholismin värittämät sanat tolla laululla kiistatta on. Mutta hyvänä puolena että huomasin sen kuultuani osaavani kiinaa ihan luonnostaan. Ei uskoisi.


No joo. Juttu oikeastaan alkoi siitä että kuuntelin tubesta legendaarisen Niilin hanhet eli Pensselisedän hittibiisin jota en ole tainnut muistaakaan vuosikausiin. Kyllä te Pensselisedän muistatte? Siinä iltaehtoolla sitten selvisi että sekin jäi Syyriansodan jalkoihin ja nosti kytkintä vasta sitten kun pommit jo putoili. Pääsi sitten perheineen Turkkiin vanhoja vuoriston salakuljetusreittejä josta matka jatkui ihmissalakuljettajien kyydissä Kreikkaan.

Pensselisetä haki turvapaikkaa Suomestakin jossa aikanaan sai sydämellisen vastaanoton mutta joutui torjutuksi. On tätä nykyä Ruotsissa sentään. Minä tätä lukiessa vähän pahastuin kun Pensselisedälle ei täältä löytynyt loukkoa, miestähän voi tituleerata lähes kunniakansalaiseksi ja olikin sellainen hyväntahdon -lähettiläs. On se kerran käynyt keikan heittämässä Suomessakin ja hyvä että edes niin.

pensseliseta
Levy-yhtiö on kyllä luvannut että kaikki levymyyntitulot tilitetään lyhentämättöminä Pensselisedälle. Itse en kuitenkaan ajatellut oman solidaarisuuteni niin pitkälle piisaavan vaikka muuten mies ansaitsee kaikki sympatiapisteeni.

Niilin hanhet on kiistaton hittibiisi - tai siis sen sanoitus. Sen sisältämä huumori on kuin varkain kohdillaan sillä se on hyväntahtoista eikä pilkkaavaa. Sellainen nuortenmiesten sanoituksille tyypillinen groteskius puuttuu siitä eikä se ole millään muotoa pilkkaava saati rienaava. Tiettävästi maestro itse oli vähän otettukin pensselisedän taiteilijanimestään. Siinä on kuin vahingossa hauskuus loksahtanut kohdilleen koska sanat etenevät kuitenkin sen pohjalta mikä niiden mielle-yhtymä suomenkieleen on.

Toinen vaade, mikä on ehdoton, on löytää laulu jonka jokainen lause on falsivoitavissa suomeksi. Se on jo lähes mahdotonta koska seassa on väkisinkin lauseita joista ei saa taivutettua suomea. Onnekkaat yrittäjät jotka koettivat seurata Niilinhanhen vanavedessä, epäonnistuivat juuri tässä; sekasotkua jota oli pakko täyttää englannilla ja kokonaisuus oli vain sanoja peräkkäin vailla mitään johtolankaa.

Minäkin sain kipinän. Voiko löytää toisen sellaisen laulun jossa joka säkeistö rimmaa suomalaisvastineensa kanssa ja ne vieläpä muodostaisivat jonkinlaisen loogisen kokonaisuuden? Niinpä tulikin kuunneltua koko lähi-idän ja kaakkois-aasian musiikkituotanto iltakausien ajan. Turkkia, syyriaa, kurdistaniaa, egyptiä ja mitä niitä olikaan. Myönnän että sieltä löytyi ihan lahjakkaitakin kipaleita vaikka olin etukäteen oottanut kuulevani vain niitä islamilaisia jollotuksia. Mitään ei tarttunut käteen ja myönsin kyllä että Niilinhanhet on kappale jollaisia on vain yksi kymmenestä miljoonasta. Lopulta sitten löytyi tuo kiinalainen hupailu.

Eihän sekään sellainen ole että olisin käännökseen erityisen tyytyväinen. Tunnustan että vaikka nerona itseäni pidänkin joissain asioissa, ei se koskaan ole ylettynyt kielipuolelle. Olen aina ollut huono keksimään synonyymeja ja vielä huonompi sanojen välisiä yhteyksiä riimeineen. On syynsä miksi en juurikaan ristikoita täyttele - en saa niitä koskaan ratkaistua. Tämä olisi varmaan pitänyt antaa ensin jonkun itseäni oivaltavamman käsiin joka siihen olisi saanut kipinää? Mutta jonkinlainen lopputulos sentään ja vaikka siitä ei niin loogista tullut kuin halusin, eikä kaikista kohdin niin oivaltavan hauskaakaan, pysyy se sentään jonkinlaisen ryyppyteeman sisällä. Tässä se on, olkaa hyvät ja katsokaa edes kerran läpi kun sentään näin sen etsimiseen ja tekoon aikamoisen vaivan.Ainesta varmaan olisi somemaailman viikonloppuhitiksi jonkun muun käsissä. Itselläni ei koskaan ole sitä onnea että sen kelpuuttaisi joku somemaailman superlevittäjä jonka ansiosta se saisi miljoonayleisön. Jos se kuitenkin saa yli kymmenen katsojaa niin se tuskin johtuu "sanoituksista" vaan itse kappaleen letkeydestä.
Jukkis
Gravatar
juppe
Sun pitäis tehä Sipilän tarinaa tukeva lyhäri siitä pahoinpitelystä, koska se on menossa oikeuteen. Sellaselle sais JuuTuubissa helposti muutaman kattojan.

Jatko-osassa vois tulla vaikka ninjat vainoomaan sitä kesämökille.

Piilota kommentointilomake