Joskus täytyy tehdä jotakin josta voi olla lopunikäänsä ylpeä, ja yksi sellainen on ilmasota-aiheinen kirja Valtakunnan katto! Se on sen verran hyvä ja tasokas että olisi mennyt heittämällä läpi mille tahansa kustantajalle mutta tuttuun tapaan päädyin Mediapintaan koska se on nopea eikä tartte vääntää kustannustoimittajien ja etananhitaan kustannuspäätöksen kanssa. Löytää ne kirjakaupat ja kirjastot sen sitäkin kautta. Enkä yhtään epäile hyviä myyntilukuja.


Saksan pommittaminen toisessa maailmansodassa ja erityisesti yöhävittäjistön torjuntataistelut sen estämiseksi on aiheena kutkuttava. Nyt sitä saa minunkin kauttani ja viisas ennakkotilaa koska haluaa sen heti käsiinsä. Lupaan että laadussa löytyy, toista vuottako tätä puskin rivi riviltä.

B 17
Amerikkalainen pommikone B-17 on palannut kentälleen Saksan ilmatilasta. Varsin usein päivänvalossa lentäneet Lentävät linnoitukset juurikin palasivat tämännäköisinä.

Sitä en tiedä miten orientoitunut Sinikiven lukijakunta on tälläiselle aihepiirille mutta reiluuden nimissä tarjoan tilaisuutta koska otin sitä muutaman kymmentä kappaletta itsellenikin. Lähinnä tuttaville ja joululahjana jaettavaksi mutta eihän sitä tiedä onko Sinikivessäkin kultivoitunutta porukkaa? Hyvin yleissivistävä tämä teos on ja sen luettuaan on selvää mitä Saksan taivaalla tapahtui, miksi tapahtui ja mihin molemmat osapuolet pyrkivät. Annetaan takakannen tekstin puhua puolestaan.

Operaatio Clarion käynnistyi 22.2 1945. Silloin Saksan ilmatilaan työntyi 3500 pommikonetta ja 5000 hävittäjää eikä mikään enää kyennyt pysäyttämään niitä. Saksan ilmavoimat Luftwaffe oli jo hävinnyt puolustustaistelunsa. Saksaa pommitettiin 1481 yönä ja 1089 päivänä. Päivisin amerikkalaiset pommikoneet murskasivat sotateollisuutta ja öisin englantilaiset polttivat kaupungit. Laskien lentokoneiden määrillä Saksaan hyökättiin ilmojen kautta pommikoneella 1 440 000 kertaa ja hävittäjäkoneella 2 680 000 kertaa. Kaikkiaan 1 356 828 tonnilla pommeja natsi-Saksa mureni aste asteelta. Maailmanhistoria ei ollut kokenut mitään vastaavaa. Se oli jättiluokan ilmataistelu Kolmannen valtakunnan yläpuolella.

Voimaa oli puolustuksessakin. Likemmäs puolet pommikoneiden miehistöistä jäi palaamatta. Se on kertomus torjuntahävittäjien ässistä jotka nousivat yötaivaalle. Se on kertomus kuuntelupalvelusta kuin valonheittimiin kytketyistä 88-millin tykeistä, puolustusstrategioista aina Kammhuberin linjasta operaatio Villisikaan tai Suureen iskuun. Sotaa käytiin myös suurjaksorintamalla tutkasodassa jossa pyrittiin näkemään vastapuolta paremmin ja häiritsemään vastapuolen näkemistä. Kertomus jossa väestönsuojelu kokee todellisen haasteensa kun polttosota leimahtaa todenteolla yhä tuhoavimpien pommien muodossa. Sotaa käydään yhä raskaampien pommien ja pommisuojien betonitonnien välillä. Se on myös kertomus kilpajuoksusta aseteknisessä kehityksessä aina futuristisiin kostoaseisiin asti. Ennen kaikkea se on varoittava tarina virheistä, kokonaisista virhestrategioista joihin Luftwaffen ylijohto syyllistyi vuosien ajan ja jotka lopulta johtivat aselajin perikatoon.

Näin takakansi. On kai selvää että kun hyökkäys tuli tuollaisella arsenaalilla, ei kukaan voi sellaista tarinaa tyhjentävästi kertoa. Niinpä on keskitytty suuriin linjoihin; ilmastrategioihin, johtamistapoihin ja kokonaiskuvan luomiseen. Se oli jättimäistä peliä jossa panoksena oli Saksan siviiliväestö. Erityisesti tutkasota on aihepiiri josta ei aiemmin ole voinut suomeksi lukea mistään. Olen sitten aivan vissi että tämän luettuaan koko ilmarintama on hanskassa ja mitkä sen mekanismit ja tarkoitusperät olivat.

ilmasota saksan taivaalla

Sivuja kirjassa on 363 eli se on paksu kun mikä eikä sitä kukaan läpilue yhdellä kertaa, ei edes kahdella vaikka himolukija olisikin. Tästä on mökillä iloa riippukeinussa lukien kunnes hyttysarmadat saavuttavat ja pilaavat lukunautinnon. Kirjakaupoistakin sitä varmasti saa syksyllä ovh hintaan 28e. Minä kun koetan olla reilu, tarjoan ennakkotilaushintana sitä hintaan 25e Sinikiven kautta tilaaville.
MITEN TILAAN ?

En sitten viitsinyt luoda erillistä tilauslomaketta koska tuo Yhteydenottolomake tällä sivulla on jo valmiina. Klikkaa yläreunassa näkyvä "ota yhteyttä"  ja täytä kentät; nimi ja sähköpostiosoite. Otsikoksi laita vaikka "ennakkotilaus" ja viestiin tulee maininta vielä kerran että tilaat kirjan. Sen lisäksi tietenkin:

a) nimesi b) osoitteesi c) postinumero ja kaupunki

Kun kirja tulee painosta tuossa lähiaikoina postitan sen hetimiten ja vieläpä tekijän signeerauksella. Jos et halua signeerausta ilmoita se erikseen viestikentässä. En lupaa mahtuuko noin paksu möhkäle postiluukusta vai tuleeko pienpakettina vai miten kun en ole tietoinen miten pieneksi tai isoksi se on taitettu. Pääasia että perille tulee. Postitettuani ja saatuani maksun (tilinimero seuraa mukana), jonka toivon suoritettavan 10vrk sisään deletoin kaikki tietosi. Mitä minä niillä muutenkaan.

Näillä eväillä.

Jukkis
Piilota kommentointilomake